TYSK2101 – Tysk språk: Oversettelse
Beskrivelse av emnet
Kort om emnet
Emnet er et tilbud til studenter som vil bygge ut sine tyskkunnskaper med sikte på å oversette sakprosa mellom tysk og norsk. Hovedvekten ligger på oversettelse fra tysk til norsk. Emnet omfatter 1) studier av sammenlignbare tyske og norske tekster, både parallelltekster, dvs. innbyrdes uavhengige tekster innenfor samme sjanger og med samme tema, og oversatte tekster sammenholdt med originaltekstene, 2) oversettelsestrening, og 3) formidling av typiske tyske strukturer og uttrykksmåter og norske ekvivalenter.
Hva lærer du?
Når du har fullført dette emnet, har du:
- utdypet ditt kjennskap til særtrekk i tysk på ulike nivåer og til spesifikt tyske uttrykksmåter i forhold til norsk.
- opparbeidet solide ferdigheter i oversettelse av tyske sakprosatekster til norsk og viderekomne ferdigheter i oversettelse av norske sakprosatekster til tysk.
Opptak og adgangsregulering
Studenter må hvert semester i Studentweb.
Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre , eller søke om å bli .
Forkunnskaper
Obligatoriske forkunnskaper
TYSK1100 – Tysk språk: Grammatikk og tekstforståelse (nedlagt) og TYSK1105 – Tysk språk: Lyd og tale (nedlagt)
Anbefalte forkunnskaper
Emnet bygger videre på kunnskaper som tilsvarer kompetansemålene for TYSK1100 – Tysk språk: Grammatikk og tekstforståelse (nedlagt), TYSK1101 – Tysk språk: Leseferdighet (nedlagt), TYSK1104 – Tysk språk: Syntaks (nedlagt) og TYSK1105 – Tysk språk: Lyd og tale (nedlagt).
Undervisning
Undervisningen består av 3 timer seminar i uken i 12 uker og krever aktiv deltagelse. Gruppeveiledning og IKT-basert arbeid kommer i tillegg. Det er lagt inn en to ukers undervisningsfri periode for arbeid med oppgaveskriving.
For å kvalifisere til eksamen, må du:
- møte til undervisningen minst 9 av 12 ganger
- levere to skriftlige oppgaver.
- avlegge en klasseromsprøve.
Oppgaver og klasseromsprøve må være godkjent av faglærer før fremstilling til eksamen. Les mer om retningslinjer for obligatoriske aktiviteter.
Adgang til undervisning
Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.
Eksamen
Eksamensformen på emnet er en 3 dagers hjemmeeksamen. Oppgaven publiseres i Fronter på eksamensdagen kl. 9.00. Oppgaven skal leveres i Fronter kl 14.00 på innleveringsdagen.
Tidligere eksamensoppgaver finner du
For å ta eksamen i dette emnet må du ha godkjent obligatorisk aktivitet. Se mer om dette under undervisning.
Eksamensinnlevering foregår i Fronter. Les her:
Det er den enkelte students ansvar å være i stand til å levere i CF. Studenter som ikke behersker CF, må gå på kurs hos Student-IT.
Karakterskala
Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.
Karakteren publiseres på Studentweb senest tre uker etter eksamens-/innleveringsdato.
Begrunnelse og klage
Adgang til ny eller utsatt eksamen
Trekk fra eksamen
Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.
Tilrettelagt eksamen
³§Ã¸°ìnadskjema, krav og frist for .
Evaluering av emnet
Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.