TYSK1100 – Tysk språk: Grammatikk og tekstforståelse
Beskrivelse av emnet
Kort om emnet
Emnet gir en innføring i tysk grammatikk med stor vekt på bøyningsformer og orddannelsesmønstre. I forelesningene blir det tyske formverket (artikkel- substantiv-, adjektiv- og verbbøyning) og dets funksjoner gjennomgått og forklart. Seminarundervisningen består hovedsakelig av praktiske øvelser i ord-, setnings- og tekstforståelse. Emnet er ikke for nybegynnere og forutsetter kunnskaper i tysk tilsvarende minst nivå 2 fra videregående skole.
Hva lærer du?
Når du har fullført emnet, har du:
- god kjennskap til det tyske formverket og dets funksjoner på en slik måte at du kan anvende det i produksjon av setninger, både muntlig og skriftlig.
- et grunnleggende ordforråd og er i stand til å utvide dette systematisk, bl.a. gjennom kjennskap til orddannelsesprosesser.
- lært å bruke grammatisk kunnskap i lesing og forståelse av tyske tekster.
Opptak til emnet
Studenter må hvert semester i Studentweb.
Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre , eller søke om å bli .
Anbefalte forkunnskaper
Undervisningen forutsetter at du har minst nivå II (eller tilsvarende) fra videregående skole med karakteren 4 eller bedre.
Overlappende emner
- 10 studiepoeng overlapp med TYSK1106 – Tysk formlære (nedlagt).
- 10 studiepoeng overlapp med TYSK1000 – Tysk språk i teori og praksis.
Undervisning
Undervisningen består av 1 time forelesning og 2 timer seminar per uke i 12 uker.
Emnet forutsetter at du deltar aktivt, både i seminarene og i Canvas.
Obligatoriske aktiviteter:
- Informasjon om retningslinjer for obligatoriske aktiviteter.
- En skriftlig oppgave på ca. 4 sider à 2300 tegn som skal vise dine kunnskaper og ferdigheter i morfologi (bøyning og orddannelse). Oppgaven leveres midtveis i semesteret til en frist fastsatt av faglærer. Faglærer gir respons på oppgaven. Oppgaven må godkjennes av faglærer før eksamen. Les her om regler for gyldig forfall og hvordan du søker om utsettelse.
- Det er krav om oppmøte til 60 % av seminarundervisningen. I dette emnet må du møte til 7 av 12 seminarer. Kravet er absolutt.
Fraværsgrensen skal dekke normalt sykdomsfravær og liknende. Du får derfor ikke gyldig forfall til undervisning på grunnlag av legeattest, selv om fraværet skyldes hindringer som du selv ikke kan lastes for.
Dersom emnet har fysisk undervisning og du er meldt til en fysisk seminargruppe, skal du møte til undervisning i rommet som er oppgitt i timeplanen.
Dersom emnet har digital undervisning og du er meldt til en digital seminargruppe, skal du være til stede med påslått skjerm.
I særlige tilfeller, for eksempel ved alvorlig eller langvarig sykdom, kan du søke om tilrettelegging.
Godkjent obligatorisk aktivitet er gyldig i inneværende og de to neste semestrene emnet blir gitt. Det er studentens ansvar å holde seg orientert om eventuelle endringer i pensum og undervisningsopplegg. Følg med på semestersiden.
Adgang til undervisning
Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.
Eksamen
Eksamensformen på emnet er en 3-dagers hjemmeeksamen.
For å kunne ta eksamen i dette emnet må du ha fått godkjent obligatorisk aktivitet. Se mer om dette under undervisning.
·¡°ì²õ²¹³¾±ð²Ô²õ²õ±è°ùÃ¥°ì
Tysk
Karakterskala
Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.
Mer om eksamen ved UiO
- Tilrettelegging på eksamen
- Trekk fra eksamen
- Syk på eksamen / utsatt eksamen
- Begrunnelse og klage
- Ta eksamen på nytt
- Fusk/forsøk på fusk
Andre veiledninger og ressurser finner du på fellessiden om eksamen ved UiO.