Marimekko er et finsk designmerke som produserer tekstiler, klær og interiør. Det ble grunnlagt i 1951 av Armi og Viljo Ratia, og det er et ekte eksempel på et merke laget for folk, noe som er grunnen til at Marimekko har blitt et fenomen.
I begynnelsen fokuserte merket på printing av tekstiler. For å vise hvordan stoffene deres kunne brukes, laget de en serie av enkle kjoler av dem,og kundene elsket de kjolene. På den tiden var merkets kunder utdannede og velstående byfolk, men Armis progressive natur bygde det som Marimekko er i dag – forståelig mote for enkeltfolk.
Det var Armis sterke ledelse og nøye valg av designere som førte til at Marimekkos designene ble anerkjent på internasjonalt nivå. Det som ved første øyekast kan oppfattes som en svakhet, ble merkets styrke og varemerke. Den avsides beliggenheten i Finland gjorde at finske designere ble mindre påvirket av mainstream mote og ble mer selvstendige. En undersøkelse fra 1970 om finske tekstiler sa at vestlig rasjonalitet på den ene siden og østlig bekymringsløshet på den andre siden var det som gjorde at Marimekko kunne appellere til verden med en ny visjon.
Et team av sterke designere som delte Armi Ratias visjon var en annen faktor som bidro til merkets suksess. En av dem, Maja Isola, arbeidet med Marimekko hele sin karriere og har laget over 500 design for dem. Det mest anerkjente er sannsynligvis Unikko designet fra 1964, en abstrakt valmueblomst som representerer innovasjon, enkelhet og farge som merkets mål. Et annet ikonisk design er Tasaraita av Annika Rimala (1968), en stripete jersey som var dristig og ny for selskapet på den tiden. Det representerte ideen om klær for folk, klær som kan bæres av hvilket som helst kjønn, alder og yrke. Det var Marimekkos mål på den tiden, og hva det fortsatt er.
Marimekkos mål var og er å skape enkle og fargerike design som bringer glede og lys til livet. Å støtte frie ånd og styrke. Å skape tidløse trykk og inspirere dem som bærer dem. Og jeg synes de har gjort en veldig god jobb med å oppnå dette målet.
Logg inn for å kommentere