探花精选

Hostile design - en introduksjon

Hostile design har blitt en stadig mer kjent og anvendt designl酶sning i noen av de st酶rste byene verden over. Der hvor hjeml酶shet, kriminalitet og rusmisbruk har blitt et vanlig syn p氓 gata, dukker det gjerne opp benker med spennende og 鈥渕oderne鈥 utforming. Plutselig er det pigger stasjonert p氓 d酶rkarmer og utenfor offentlige bygg, og toaletter rundt sentrum har alle blitt installert med bl氓lys. Hostile design er alts氓 en m氓te 氓 kontrollere offentlige rom ved bruk av ulike designl酶sninger, slik at ytterligere ressurser slipper 氓 bli delegert til 氓 kontrollere disse omr氓dene. Om dette er en effektiv, vellykket og ikke minst empatisk l酶sning vi b酶r forvente av et velferdssamfunn i 氓ret 2023, er oppe for diskusjon.

Bildet kan inneholde: anlegg, veidekke, infrastruktur, arkitektur, oransje.

Hostile design. Bilde: George Etheredge for The New York Times.

Hostile design blir ogs氓 kalt exclusionary design, defensive design eller unpleasant design. Alle variasjonene forteller oss noe om ulike opplevelser av konseptet og dets bruksomr氓der i det offentlige rom. Hostile design skal fungere ekskluderende og ubehagelig for samfunnsgrupper som utnytter det offentlige rom p氓 en u酶nsket m氓te, og defensivt mot de som kunne tenkes 氓 skade dette omr氓det i ulik grad. Hvor sikkerhetsvakter, politi og hjelpegrupper en gang patruljerte, hjalp og snakket med de som trengte det, er de n氓 erstattet med design som dytter disse menneskene ut av det offentlige rom. L酶sninger slik som hostile design benyttes ettersom de er mer 酶konomisk og ressurssparende enn sosiale l酶sninger. Hostile design blir derfor sett p氓 av mange som en kjapp og billig l酶sning p氓 et problem som g氓r mye dypere. 

For i realiteten gj酶r slike l酶sninger ingenting for 氓 hjelpe disse samfunnsgruppene, men skaper heller en illusjon om et fredelig byrom. M氓lgruppene, og problemet de representerer, blir n酶dt til 氓 flytte seg til et annet sted, hvor det ikke er like 鈥渟jenerende鈥 og synlig for resten av befolkningen. Til tross for den visuelle endringen slike designl酶sninger bringer, s氓 har ikke hjeml酶se funnet seg et hjem eller rusavhengige s酶kt hjelp. I tillegg har innf酶ringen av slikt design blitt synlig for resten av befolkningen, som klager p氓 den uempatiske inngangsvinkelen til problemet. Hva sitter man igjen med da? Jo, en designl酶sning som st氓r som et symbol for mangelen p氓 empati og vilje til 氓 bedre betingelsene for de svakstilte i samfunnet v氓rt, en designl酶sning som st氓r som et symbol for hvem man 酶nsker skal representeres i det offentlige rom og et symbol for makten autoritetene har til 氓 kontrollere hvem som skal f氓 lov til 氓 bruke det offentlige. Men, takket v忙re slike designl酶sninger s氓 slipper man hvertfall det ubehagelige synet av 氓 se folk sove i parkene og langs gata p氓 vei til jobb.

Hostile design er alts氓 et spennende tema innenfor designkulturell analyse, ettersom det utnytter design til noe mer enn estetisering: det er ogs氓 et fors酶k p氓 氓 kontrollere offentlige rom gjennom design. Dette skal jeg se mer p氓 i mine senere blogginnlegg.

Estetisering av hostile design. Bilde: Yumiko Hayakawa.

Litteratur:

Chellew, Cara. 鈥淒efending Suburbia: Exploring the Use of Defensive Urban Design Outside of the City Centre.鈥 Canadian Journal of Urban Research 28, no. 1 (2019): 19鈥33. https://www.jstor.org/stable/26757401.


 

Emneord: Hostile design, offentlig rom Av Lisa Vaagland
Publisert 9. okt. 2023 11:52 - Sist endret 9. okt. 2023 12:01

Logg inn for 氓 kommentere

About-image

Denne bloggen

Dette er bloggen til emnet KUN2201/4201 Designkultur: Ti ting. Her skriver studentene om sine selvvalgte gjenstander og hvordan disse kan forst氓s i et designkulturelt perspektiv.