Forslaget fra Europakommisjonen var opprinnelig å samle de finansielle virkemidlene med likelydende målsettinger som EU rår over i et eget konkurranseevnefond. Det har dermed slett ikke vært en selvfølge at det ble et eget separat tiende rammeprogram eller at kvalitet fortsatt skulle den viktigste enkeltfaktoren i vurderinger av tildelinger.
UiO har tonet tydelig flagg - ikke minst gjennom The Guild - og argumentert for
- et frittstående rammeprogram
- forvaltning av virkemidler som i FP10 vil akselerere banebrytende forskning og innovasjon, og
- uavhengigheten til Det europeiske forskningsrådet (ERC)
Blåser det i riktig retning?
Det er grunn til forsiktig optimisme. Videreføringen av og uavhengigheten til ERC-ordningen syntes tidlig å være sikret. Hva som ville skje med andre typer virkemidler som vi kjenner fra tidligere rammeprogram som samarbeidsprosjekter og næringsliv-involvering var langt mer usikkert. Vi ble derfor beroliget da EU kommisjonens president, Ursula von der Leyen, under EUs årlige budsjettkonferanse den 20 mai var . Samtidig var hun klar på at det vil vil knyttes tett opp mot det nye konkurranseevnefondet. Det er uklart hva det vil innebære.
Fortsatt mye på spill
Det er derfor fortsatt usikkerhet knyttet til graden av tematisering, hvorvidt ERC fortsatt kun skal være kvalitetsbasert, hvordan samfunnsvitenskap og humanoria vil ivaretas, hva som vil skje med MSCA-ordningen og rollen til de europeiske universitetsalliansene (som Circle U.). Vi håper og tror at Norge fortsatt beholder sin fulle tilknytning til rammeprogrammet gjennom EØS-avtalen. Og ikke minst knyttet til den økonomisk rammen.
The Guild er svært aktivt
Det betyr at det er alt annet en ferie i Brussel og en særdeles travel tid for The Guild; både som deltaker på ulike dialogarenaer og via tydelige forskningspolitiske utspill. Her finner dere et knippe fra de siste dagene:
Vi publiserte forrige uke, sammen med LERU, et sett med .
Vi advarte nylig - sammen med andre nettverk og allianser - mot en .
Mandag publiserte vi våre tanker om hvordan kan ivaretas - ikke minst basert på dialog med våre nære kollgaer i African Research University Alliance. Paperet gir nye perspektiver som utfyller våre og om i utdanning.
Planene om å integrere de europeiske universitetsalliansene i konkurranseevnefond er nylig problematisert gjennom to komplementære kronikker:
og
Lykkes vi i argumentasjonen? Det får tiden vise. Vi har iallefall lagt ned mye arbeid sammen med våre gode kollegaer i The Guild og ikke minst med The Guilds svært dyktige kontor ledet av Jan Palmowski.