English version of this page

Ansvarlighet ved oppstart av internasjonale samarbeid

Sjekkliste for å ivareta sikkerhet og verdier i oppstarten av internasjonale kunnskapssamarbeid

Risikovurdering 

Før oppstart av prosjekter bør dere gjøre en risikoanalyse og -vurdering. En viss risiko vil ofte være akseptabelt, men utfra analysen kan dere vurdere tiltak der det er stor risiko for uønskede hendelser eller virkninger.

En risikovurdering bør inkludere en vurdering av din enhet og en vurdering av forskningsfeltet.

Vurdering av din enhet (f.eks. senter, institutt, fakultet, UiO)

Når et nytt prosjekt vurderes, er det viktig å analysere styrker og sårbarheter ved din egen enhet i sammenheng med samarbeidet, samt vurdere om forhold på høyere nivå i organisasjonen kan påvirke prosjektet.

Viktige spørsmål inkluderer:

  • Har din enhet en ledende posisjon innen forskningsfeltet, eller tilbyr den unike ressurser, som spesialiserte laboratorier eller fasiliteter, som gjør den til en attraktiv samarbeidspartner?
  • Er det økonomiske eller andre begrensninger ved din enhet som kan påvirke prosjektets gjennomføring, som begrenset tilgang på ressurser, økonomisk stabilitet, avhengighet av markeder eller sektorer, eller spesifikke regelverkskrav?

Vurdering av forskningsfeltet

Noen forskningsområder og metoder kan være spesielt sensitive med tanke på sikkerhet, etikk eller menneskerettigheter.

Det er viktig å vurdere:

  • om prosjektet involverer teknologi som kan ha både sivile og militære anvendelser (dual-use). EU-regelverket for eksportkontroll er et nyttig verktøy for å identifisere slik teknologi. For mer informasjon, .
  • om prosjektet involverer nøkkelteknologier eller infrastruktur av strategisk betydning.
  • om prosjektet omhandler tematikk eller inkluderer forskningsdata som kan være interessant for utenlandsk etterretning.

Bakgrunnssjekk av samarbeidspartner 

Ved vurdering av samarbeid med nye partnere er det avgjørende å gjennomføre en grundig bakgrunnssjekk, også kjent som en due diligence-ܲԻø.

Dette sikrer at partneren samsvarer med universitetets verdier og at valget av partner bidrar til å minimere risiko knyttet til samarbeidet.

En bakgrunnssjekk bør inkludere følgende vurderinger.

  • Akademisk frihet: Opererer partneren i et miljø der forskning kan utføres uavhengig av politisk, ideologisk eller kommersiell påvirkning?
  • ØDzԴdzsk robusthet: Har partneren en stabil økonomi og pålitelige systemer for drift?
  • Bindinger og tilknytninger: Finnes det koblinger til militære, politiske eller andre aktører som kan skape utfordringer?
  • Etiske normer: Forplikter partneren seg til internasjonale standarder for etikk, transparens og akademisk frihet?

For mer informasjon, se HK-dirs nettsider: 

Vurderinger knyttet til samarbeidspartnerens land

Landet der partneren er basert, kan ha betydning for vurderingen av samarbeidet. Det er viktig å undersøke om landet respekterer akademisk frihet og rettsstatsprinsipper, samt om det er underlagt internasjonale sanksjoner eller embargoer som kan påvirke prosjektet.

Videre kan det være relevant å vurdere landets strategiske interesser, for eksempel nasjonale mål om å bli verdensledende innen bestemte forskningsfelt. Tidligere konflikter eller kontroverser knyttet til forskningssamarbeid kan også gi verdifulle indikasjoner på potensielle risikoer.

Etter risikovurderingen

Dersom analysen avdekker usikkerhet, bør det utarbeides en konkret plan for risikohåndtering, gjerne med støtte fra relevante rådgivere. Planen bør tydelig beskrive hvordan risikoer skal håndteres og reduseres.

Bekymringer knyttet til gjensidighet, immaterielle rettigheter eller juridiske utfordringer bør reflekteres i samarbeidsavtalen med partneren.

Andre relevante temaer

I tillegg til risikovurdering og bakgrunnssjekk, lister vi her noen andre relevante temaer dere bør gå gjennom ved oppstart av prosjekter, med lenker til nyttige ressurser hos andre aktører.

Akademisk frihet

Det er helt vesentlig at vitenskapelig ansatte ved UiO og hos partnerne har akademisk frihet for å få forskning og utdanning med høy kvalitet og integritet. De nasjonale retningslinjer for ansvarlig internasjonalt kunnskapssamarbeid skal bidra til å ivareta den akademiske friheten, selv om ikke alle partnerland gir like stor frihet som Norge.

Akademisk frihet er blant annet tydelig i , i UiOs strategi 2030 (femte avsnitt) og i UiOs etiske retningslinjer. Der står det blant annet at: “Vurdering av samarbeidsavtaler skal inkludere en gjennomgang av akademisk frihet ved den aktuelle institusjon.”

Ved oppstart av prosjekter bør det internasjonale prosjektteamet diskutere hvordan det er mulig å ivareta den akademiske friheten best mulig i den konteksten hver partner er i.

  • (V-Dem Institute) som gir oversikt over nivå for akademisk frihet i ulike land i verden.

Likeverdig partnerskap

UiO har egne retningslinjer for nord-sør-samarbeid for å ivareta likeverdig partnerskap med partnere i det globale sør. De nasjonale retningslinjene for ansvarlig kunnskapssamarbeid omhandler også hva som er gode partnerskap innen forskning og partnerskap innen utdanning.  

Menneskerettigheter

Unngå samarbeidsparter som står bak menneskerettighetsbrudd. Du kan slå opp omtale av mulige næringslivspartnere på samt sjekke om de er . 

Bærekraftig samarbeid 

Ved planlegging av aktiviteter i prosjektet bør en vurdere hvordan det påvirker bærekraft, klima og miljø. Se særlig klima og miljøstrategiens punkter om miljøvennlige reiser og å legge til rette for digitalt samarbeid, konferanser etc.  

ØDzԴdzsk redelighet

Ved inngåelse av samarbeidsprosjekter er det lurt å snakke med partner om forventede rutiner i prosjektet for å sikre økonomisk redelighet. UiO jobber for å ha økonomisk redelighet i alle anskaffelser og har egne etiske retningslinjer for anskaffelser. Dette omfatter blant annet å unngå korrupsjon og kameraderi. Det forventes også at partnerne har høye krav til økonomisk redelighet. Dette gjelder anskaffelser, ytelser til ansatte, tildeling av stipender osv.

Formelle avtaler

For forskningsprosjekter inngås en forskningskontrakt om det aktuelle prosjektet. For studiesamarbeid inngås det bilaterale utvekslingsavtaler eller en kontrakt for et samarbeidsprosjekt. Noen ganger er det også behov for en overordnet institusjonsavtale Memorandum of Understanding (MoU) på institusjonsnivå. Tenk over om det er spesielle forhold som bør med i avtalen for å sikre ansvarlig samarbeid.

Mer om forskningskontrakter.

Mer om avtale- og programforvaltning for studier (inkludert kontrollspørsmål om ansvarlig internasjonalt samarbeid).

Se også

 

Hovedside for ansvarlighet i internasjonalt samarbeid

Publisert 28. feb. 2024 14:20 - Sist endret 29. jan. 2025 13:05