TYSK1102 – Tysk språk: Lyd- og formlære
Kort om emnet
TYSK1102 er et emne på grunnivå i tysk språk, med fonetikk, fonologi og morfologi som faglige rammer. Emnet omfatter bl.a. taletrening og skrivetrening, deriblant trening i oversettelse.
Hva lærer du?
Etter endt kurs skal studentene ha kjennskap til viktige særtrekk i det tyske lydsystemet og ha grunnleggende ferdigheter i tysk uttale. De skal kjenne det tyske formverket og dets funksjoner på en slik måte at de kan bruke det i språkproduksjon.
Opptak og adgangsregulering
Studenter må hvert semester i Studentweb.
Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre , eller søke om å bli .
Forkunnskaper
Obligatoriske forkunnskaper
Generell studiekompetanse
Anbefalte forkunnskaper
Studentene bør ha tyskkunnskaper som minst tilsvarer B-språk (2. fremmedspråk i den videregående skolen) med karakteren 4 eller bedre. Studenter som tilhører målgruppen for TYSK1101 – Tysk språk: Leseferdighet (nedlagt), anbefales å ta dette emnet på forhånd eller samtidig med TYSK1102.
Dersom du er i tvil om du har tilstrekkelige tyskkunnskaper til å følge emnet, bør du først gjøre denne plasseringstesten: folk.uio.no/torgriso/einstufung/
Overlappende emner
Studenter som har tatt TYSK100, har sperre mot emnet.
Undervisning
Kurset strekker seg over ett semester. Undervisningen vil i hovedsak foregå som forelesninger, seminarer og som språklaboratoriearbeid (i snitt 5,5 timer i 12 uker). Det er lagt inn en undervisningfri periode på to uker for arbeid med oppgaveskriving. Gruppeveiledning og IKT-basert arbeid kommer i tillegg. Det forutsettes aktiv deltakelse også i den delen av undervisningen som organiseres gjennom den nettbaserte læringsplattformen Classfronter. Studentene skal midtveis i kurset levere en skriftlig oppgave. Oppgaven skal vise kunnskapene og ferdighetene i morfologi og orddannelse, og den teoretiske forståelsen i lydlære. Oppgaven leveres i Classfronter eller til faglærer innen oppgitt frist. Omfanget på oppgaven skal være ca. 4 sider. Studenten må også gi et muntlig innlegg i undervisningen. Dette må være gjort, og oppgaven må være godkjent, før studenten kan gå opp til avsluttende eksamen i emnet.
Adgang til undervisning
Det kreves undervisningsopptak for å følge seminarundervisningen.
Eksamen
Vurderingen baseres på en skoleeksamen (4 timer).
Tidligere gitte eksamensoppgaver finner du her:
Karakterskala
Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.
Karakteren publiseres på Studentweb senest tre uker etter eksamens-/innleveringsdato.
Begrunnelse og klage
Adgang til ny eller utsatt eksamen
Trekk fra eksamen
Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.
Tilrettelagt eksamen
³§Ã¸°ìnadskjema, krav og frist for .
Evaluering av emnet
Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.