Blindern-området er dekket av en variert samling skulpturer. Noen forsterker den stramme modernistiske arkitekturen, andre utfordrer den. De reflekterer universitetets historie og indre liv på ulike måter, og flere er banebrytende i sin sjanger.
Kartoversikt

- A: Jon Gundersen – "Velle"
- B: Nina Sundbye – "Rapp deg, Grane, min traver"
- C: Arnold Haukeland – "Air"
- D: Medianfiguren
- E: Ingebrigt Vik – Nils Henrik Abel
- F: Aase Texmon Rygh – "Brudt form"
- G: Dyre Vaa – Ivar Aasen
- H: Stefanny Hillgaard – "Tankens lek"
- I: Ervin Løffler – "Delt form"
Skulpturliste
Jon Gundersen – "Velle"

Vannet gir liv til kunstneren Jon Gundersens steinform "Velle". Den formidler lek og kommunikasjon mellom form, plass og mennesker.
Skulpturfontenen har kilde, eller oppkomme som tema, og det er selve steinen som er kilden.
Nina Sundbye – "Rapp deg, Grane, min traver"

Skulpturen fremstiller Henrik Ibsens kanskje mest kjente karakter, den bråkjekke og trassige villstyringen Peer Gynt.
Gjennom røff håndtering av leire uttrykkes ungdommelig iver, pågangsmot og utvikling, noe som passer godt i universitetets livlige uterom.
Arnold Haukeland – "Air"

Arnold Haukelands "Air" betraktes ofte som den første monumentale nonfigurative uteskulpturen i Norge.
Den frittstående skulpturen representerer både kraft og styrke, samtidig som den kan assosieres med bevegelse og luftighet. Den er en hyllest til livet og naturen.
Medianfiguren

Denne mørke bronsefiguren forestiller Athene, grekernes gudinne for vitenskap. Den var opprinnelig plassert på UiOs campus i sentrum, der den passet godt inn i den nyklassisistiske stilen.
Nå har den tilhold på Blindern, der skulpturens myke form står i kontrast til betong og stramme linjer.
Ingebrigt Vik – Nils Henrik Abel

Ingebrigt Viks portrett av Nils Henrik Abel viser den geniale men skrøpelige og syke matematikeren, med et tynget og avmagret hode og spinkel kropp.
Utkastet til skulpturen var i utgangspunktet tiltenkt Universitetsplassen, men ble først 60 år senere reist ved Niels Henrik Abels hus.
Aase Texmon Rygh – "Brudt Form"

"Brudt Form" har et formspråk som er strengt forankret i geometrien. Skulpturen består av den grunnleggende formen kube, med en sylinderformet uthuling.
Den firkantete rammen er dog brutt øverst, og delene forskjøvet i forhold til hverandre. Målet er å gripe tingens indre essens; deres kraft og spenning.
Dyre Vaa – Ivar Aasen

Dyre Vaas byste av Ivar Aasen står på grøntområdet mellom instituttene for lingvistikk, litteratur, kultur- og nordiske studier. Den viser Aasen oppvakt og avslappet eldre mann.
Bysten reflekterer Vaas interesse for romantikken og impresjonistisk kunst: Den er grov i uttrykket, og d kan se noe som minner om små penselstrøk i bronsen.
Stefanny Hillgaard – "Tankens lek"

Den bulgarske kunstneren Stefanny Hillgaard skapte spenning når hun introduserte sitt abstrakte formspråk til et norsk etterkrigstidspublikum.
Plassert utenfor et bygg der filosofer og kunst- og idéhistorikere vandrer i gangene, gir skulpturen symbolladet form til en intellektuell lek i grasiøs balanse,
Erwin Löffler – "Delt form"

"Delt Form" består av to tilsynelatende tunge hovedformer som griper om hverandre.
Den indre dynamikken mellom de to delene kan minne om abstrakte skikkelser i en omfavnelse, i god harmoni med plasseringen foran Det samfunnsvitenskapelig fakultet.
Foto: Thomas Tveter/UiO Kunstsamlingen
Utforsk UiOs skulpturer i ̽»¨¾«Ñ¡ sentrum