Start
Når systemet er avslått skal styrepanelet vise bakgrunnsbildet med et ikon og teksten "Start" i sort midt på skjermen og et telefonnummer for brukerstøtte nederst til høyre i sort. Skjermene skal aldri gå i dvale, men lysstyrken kan nedjusteres (strømsparing) hvis utstyret støtter dette.
Når brukeren trykker på skjermen skal systemet starte opp og siden til første menyelement vises. I de fleste tilfeller vil dette være Display. Hvis det er hensiktsmessig kan oppstart av utstyret sette standard lysinnstilling for rommet.

Display
Benyttes for å vise en kilde på visningsflaten(e) i rommet. Hver visningsflate presenteres som kolonner omsluttet av en ramme.
Visningsflatene deles inn i to kategorier: Monitor og Screen. Monitor brukes om visningsflater som kun er synlig for underviser, typisk skjermer på kateter. Screen benyttes for visningsflater som er synlig for publikum og dekker både projektor og skjermer. Monitor skal presenteres først (lengst til venstre) på styrepanelet.
Hvis det bare finnes en visningsflate for publikum i rommet skal den presenteres som Screen. Finnes det flere kan man legge til en beskrivende tekst (med prefikset kolon) som hjelper underviser å skille mellom disse. Her er noen eksempler: Screen: Main/Front/Back/Left/Right og Monitor: Left/Right.
Hvis en av kildene til visningsflatene er en datamaskin skal denne presenteres som PC først i kolonnen. Hvis datamaskinen benytter flere utganger skal disse presenteres som PC OUTPUT N (hvor N er et løpenummer). Første alternativ skal være primærskjermen til datamaskinen.
Hvis det finnes et tilkoblingspunkt for medbrakt utstyr skal disse presenteres som LAPTOP og plasseres i kolonnen etter den stasjonære datamaskinen. Finnes det flere slike tilkoblingspunkter skal det legges til et tekst eller løpenummer som identifiserer hvor den er plassert. Her er noen eksempler: LAPTOP LECTERN, LAPTOP SCENE, LAPTOP BACKSTAGE.
Hvis det finnes flere (andre typer) kilder i rommet plasseres disse i rekkefølge ut fra antatt bruksfrekvens. Eksempler på slike kilder kan være: DOCUMENT CAMERA, RECORD PREVIEW og MICROSCOPE.
Visningsflater for publikum skal alltid ha en knapp med teksten NO IMAGE som skjuler bilde på visningsflaten. Knappen skal plasseres nederst i kolonnen.
Hvis det finnes en projektor i rommet skal oppstart automatisere nedsenking av lerret hvis dette støttes. Det kan også inkludere bestemte lysoppsett der det er en forutsetning for en god opplevelse, men generelt bør man begrense automatisering så mye som mulig.
Nedenfor finnes eksempler på de vanligste oppsettene.
En visningsflate med en kilde
Rom med bare én kilde trenger ingen knapp for kildevalg. Her vil det være tilstrekkelig med knapper for å slå på og skjule visningsflaten.
I rom med en projektor og lerret kan det legges til en egen ramme i underkant for å styre lerret. Et trykk tar lerret enten helt opp eller helt ned. Hvis brukeren trykker på knappen ON skal lerretet senkes automatisk.

Når lerret er i bevegelse (på vei opp eller ned) kan de to smale knappene nederst erstattes med en knapp for å stoppe bevegelsen dersom dette er en påkrevd tjeneste og utstyret støtter det.

En visningsflate med flere kilder
Rom med flere kilder har beskrivelse av kilden som tekst på knappene.

Monitor uten kildevalg
Hvis monitor er låst til skjermutgangen til den stasjonære datamaskinen (ingen kildevalg) trenger de ikke presenteres på styrepanelet. Hvis den stasjonære datamaskinen benytter flere utganger kan de likevel presenteres som kildevalg for de andre visningsflatene. Da benyttes PC OUTPUT N hvor N er et løpenummer.
I rom med to monitorer uten kildevalg skal skjermene merkes fysisk med kildevalget: PC OUTPUT 1 og PC OUTPUT 2. Skjermen merket PC OUTPUT 1 plasseres til venstre for PC OUTPUT 2 på kateteret.

Monitor med kildevalg
Hvis rommet har én skjerm på katerer som kan vise flere kilder skal den presenteres med tittelen Monitor og plasseres lengst til venstre på styrepanelet. Hvis datamaskinen i rommet benytter flere skjermutganger og monitor kan veksle mellom disse skal PC OUTPUT N (hvor N er et løpenummer) benyttes som tekst på knappen.
Der det er mulig å velge kilde på monitor skal primærskjermen for den stasjonære datamaskinen (PC OUTPUT 1) være valgt ved oppstart. I slike rom skal fysisk merking av skjermen tilsvare tittelen på styrepanelet.

To monitorer med kildevalg
Rom med to visningsflater for underviser med kildevalg merkes med Monitor: Left og Monitor: Right (alternativt Monitor N hvor N er et løpenummer). Disse plasseres lengst til venstre. I slike rom skal hver utgang fra den stasjonære datamaskinen være valgt ved oppstart. Skjermene på kateter merkes henholdsvis Monitor: Left og Monitor: Right.

Visningsflater med mange kilder
Rom med flere visningsflater enn det er plass til i høyden kan presenteres med to eller flere kolonner i en omsluttende ramme. I disse tilfellene kan man gjerne benytte brede knapper til å heve/senke lerret for en penere presentasjon på styrepanelet.

Rom med overlappende projektorer
Enkelte undervisningsrom har overlappende projektorer, hvor bruker kan velge å bruke en stor eller to mindre projektorer. Dette kan løses med et forvalg på siden (eventuelt i underkant) som gir brukeren mulighet til å velge oppsett.
Visningsflatene som ikke er en del av valgt oppsett gråes ut. Hvis bruker endrer oppsett vil tilgjengelige projektorer avsluttes og valgt projektor starte.

Routing
Routing skal kun være tilgjengelig i Teknikermenyen. Routing benyttes som et supplement til Display der hvor det er behov for en mer avansert ruting av lyd og bilde.
Microphone
Alle mikrofoner skal merkes med type og/eller nummer (eksempelvis Microphone 1 / Mic 1 eller Headset 1 / Head 1) og dette skal samsvare med styrepanelet.
Mikrofonene presenteres i kolonner hvor bruker får mulighet for å justere styrken individuelt. De to første knappene benyttes til å øke og senke dette. I mellom knappene skal verdien oppgis i prosent. Ett trykk for å heve eller senke nivået endrer prosentsatsen med en styrke på 1%. Nederst i kolonnen skal det være en knapp for å skru av (Mute) mikrofonen.
Lydvolumet skal som standard starte på 85%, være tilpasset normal bruk av rommet og ikke gi feedback. Eventuelle takmikrofoner skal være mutet som standard for å tilfredstille kravene til GDPR. Bøyle- og håndholdte mikrofoner mutes automatisk i dokking og bør derfor være påslått som standard. Over knappene skal det være en "diode" som indikerer om mikrofonene fanger opp lyd.

Lighting
Modulen for lys er kun aktuell for rom med lysstyring (Dali/KNX) eller motorstyrte blendingsgardiner.
Rekkefølgen på sonene bør sorteres etter avstand fra katerer (eller hoved-visningsflate) i rommet, men kan avvike i rom der det er forskjellige typer belsyning (spotter vs. armatur). Hvis lysene kan dimmes skal hver kolonne ha knappene HIGH, MEDIUM, LOW og OFF. Verdiene for disse knappene skal kunne justeres i teknikermenyen. Hvis lysene ikke kan dimmes er det tilstrekkelig med knappene ON og OFF.
Lengst til høyre plasseres kolonner for lysskjerming (blendingsgardiner). Disse kolonnene trenger en knapp for heving, senking og for å stoppe bevegelsen. I tilfeller med mange lyssoner kan det være fornuftig å dele opp innholdet på flere sider.
Lysoppsett kan tilpasses ved oppstart av styrepanel eller visningsflater (dimming foran lerret eller skjerm), men skal ikke endres ved bruk av menyknappene.

I rom med mange lys-soner kan det være ønskelig med hurtigvalg for ulike oppsett. Disse presenteres i en egen kolonne lengst til venstre på skjermen. Alternativene vil variere med rom og teknikk, men her er noen typiske eksempler: ALL ON, WELCOME, LECTURE, PRESENTATION og ALL OFF. Rekkefølgen på hurtigvalgene skal sorteres etter den totale lysstyrken de gir i rommet. Når et hurtivalg er benyttet skal knappen aktiveres og innstillingene gjenspeiles i de ulike sonene. Hvis man i etterkant gjør justeringer på en sone vil oppsettet avvike fra hurtigvalgen og knappen for dette skal deaktiveres.

Stage Light
Stage Light benyttes i rom med avansert scenebelysning. Oppsettet skal bestå av forhåndsvalgte innstillinger for ulike arrangementer i rommet. Stage Light under Teknikermenyen vil kunne inneholde en mer avansert utgave.
I rom med enkel scenebelysning bør det vurderes om knappene skal plasseres under Lighting i stedet.

Camera
Hvis kamera er motorisert skal det være dedikerte knapper for å panorere, tilte og zoome. Dersom utstyret støtter det er det en fordel om hastigheten øker om knappene holdes inne slik at det er enklere å styre ved lav og høy zoom.
Motoriserte kameraer skal tilby et utvalg forhåndsinnstillinger tilpasset rommet. Når kamera starter opp skal det fange området hvor underviser befinner seg. Disse innstillingene skal bare kunne endres fra teknikermenyen, men det bør også være for et forhåndsvalg som kan endres av brukeren. Det merkes «CUSTOM» og plasseres til slutt. For å lagre et slikt forhåndsvalg holdes knappen inne (3 sekunder) til meldingen «Setting saved» dukker opp (pop-up) på skjermen.
Hvis kamera har funksjoner for å følge underviser ved hjelp av ansiktssporing eller lignende skal det være en knapp (AUTO TRACKING) for å slå på dette. Den plasseres øverst blant forhåndsinnstillingene siden disse eliminerer hverandre. Dersom brukeren styrer kamera med kontrollknappene deaktiveres eventuelle forhåndsinnstillinger.
Sporing skal være avslått som standard for å unngå forstyrrelse når det ikke benyttes i undervisning. Med mindre sporing er påslått skal kamera stå i ro hvis brukeren henter opp andre sider fra navigasjonsmenyen.
Kamera med styring

Kamera med forhåndsvisning
Dersom kamera kan sende et forhåndsbilde skal dette vises på styrepanelet. Siden majoriteten av befolkningen er høyrehendt plasseres forhåndsvisning lengst til venstre slik at hånden ikke skygger for bildet når knappene benyttes.

Flere kamera
Rom med flere kamera skal gi brukeren mulighet til å veksle mellom disse på styrepanelet. Forhåndsinnstillingene som vises avhenger av hvilket kamera som til enhver tid er valgt. Hvis man veksler mellom ulike kamera skal hvert kamera huske innstillingen som ble satt før byttet.

Record
UiO har undervisningsrom som benytter eksterne opptakere (Wolfvision, Ephiphan eller lignende) til å administrere opptak og/eller strømming fra styrepanelet. På styrepanelet er dette samlet under menyelementet Record. Sike rom skal integreres med Panopto, mens strømming (Wowza) skjer til en forhåndsdefinert nettside.
Noen rom har en dedikert skjerm til Wolfvision Cynap, mens andre benytter den høyre monitoren (sekundærskjerm i Windows) på kateter tilknyttet fastmontert datamaskin. I disse tilfellene vil skjermbildet veksle til Wolfvision Cynap når man velger Record fra styrepanelet, og tilbake når man forlater dette menyelementet.
Opptak fra styrepanel til Panopto
Første kolonne viser tilgjengelige kameraer i rommet. Nederst i denne kolonnen skal knappen "NO IMAGE" kunne benyttes til å deaktivere kamera. Andre kolonne viser tilgjengelige kilder i rommet. Her skal også siste knapp være "NO IMAGE" for å deaktivere kilden. Hvis både kamera og kilde er satt til "NO IMAGE" skal lyd fra mikrofoner også deaktiveres.
I tredje kolonne finnes knapper for å starte, pause og stoppe opptaket, mens fjerde kolonne benyttes til å starte eller stoppe strømming.
Rom som benytter eksterne opptaksløsninger til å lagre opptak til et forhåndsdefinert lagringsområde må dessuten angi oppsett på opptaket: Skjermbilde og kamera, bare skjermbilde eller bare kamera. Dette velges fra en horisontal gruppe nederst i vinduet.
Når et opptak pågår skal dette synliggjøres med et rødt ikon med en sekundteller øverst blant hurtigknappene.

Strømming fra styrepanel med Wowza
Strømming startes og stoppes på siden til menyelementet Record på styrepanelet. Knappene er plassert i kolonnen lengst til høyre.
Når strømming pågår skal et rødt ikon med en sekundteller indikere dette blant hurtigknappene. Når det pågår et opptak vil hurtigknappen for strømming plassere seg til venstre for hurtigknappen for opptak. Hvis det ikke pågår et opptak plasseres hurtigknappen for strømming seg inntil hurtigknappen for lyd.

Record (BETA)
Det finnes også rom hvor Wolfvision i stedet er integrert med Panopto og en kortleser. Kortleseren benyttes til å identifisere brukeren slik at opptaket lagres i riktig profil (My folder) i Panopto. Opptaket kan enten planlegges på forhånd i programvaren til Panopto eller startes fra styrepanelet. Strømmeløsningen i disse rommene er den samme for andre rom med Wolfvision Cynap.
Opptak fra styrepanel til Panopto
Første kolonne viser tilgjengelige kameraer i rommet. Nederst i denne kolonnen skal knappen "NO IMAGE" kunne benyttes til å deaktivere kamera. Andre kolonne viser tilgjengelige kilder i rommet. Her skal også siste knapp være "NO IMAGE" for å deaktivere kilden. Hvis både kamera og kilde er satt til "NO IMAGE" skal lyd fra mikrofoner også deaktiveres.
I tredje kolonne finnes knapper for å starte, pause og stoppe opptaket, mens fjerde kolonne benyttes til å starte eller stoppe strømming.

Hvis brukeren forsøker å starte et opptak må vedkommende først identifisere seg slik at opptaket lagres i riktig profil i Panopto. I rom med kortleser kan man benytte adgangskortet eller identifisere seg ved å skrive inn eget brukernavn.

Adgangkort eller brukernavn henter navnet til brukeren og dette presenteres øverst til venstre i neste skjermbilde. Her må brukeren angi navn og varighet på opptaket.
Lengden på opptaket skal være 1 time som standard. Med knappene i underkant kan man øke eller redusere lengden med 15 minutter. Det skal ikke være mulig å angi en lengde som kommer i konflikt med opptak som er planlagt på forhånd.
Når alt er klart trykker man på "CONFIRM" for å starte opptaket eller "CANCEL" for å avbryte prosessen (og returnere til første skjermbilde i dette kapittelet).

Hvis brukeren har bekreftet opptaket presenteres man for et tilsvarende skjermbilde som den første illustrasjonen i dette kapittelet med noen små endringer.
Øverst til venstre skal navnet på brukeren og opptaket presenteres. I tillegg skal man få en ny kolonne med mulighet til å utvide opptaket med 5 minutter av gangen. Det skal ikke være mulig å utvide et opptak slik at det kommer i konflikt med andre opptak planlagt på forhånd.
Hvis brukeren valgte kamera og kilde før de identifiserte seg skal disse fortsatt være gjeldende når opptaket starter. Når et opptak pågår skal gjenværende tid være angitt bak ikonet i rødt øverst blant hurtigknappene

Hvis man avslutter opptaket må man identifisere seg på nytt for å starte et nytt opptak. Denne prosessen skal imidlertid ikke påvirke en eventuell strømming. Strømming skal pågå helt til bruker trykker på "STOP" eller avslutter styrepanelet.
Opptak planlagt på forhånd i Panopto
Hvis det er mindre enn en halv time til et planlagt opptak er det ikke mulig å starte opptak fra styrepanelet. I stedet vil man få informasjon om det planlagte opptaket i tillegg til ikonet blant hurtigknappene.

Når et opptak som er planlagt på forhånd har startet får brukeren de samme mulighetene til å tilpasse opptak og strømming som ved opptak igangsatt på styrepanelet (se ovenfor).
Ideelt sett bør kamera og kilder være satt til "NO IMAGE" ved oppstart av opptak planlagt på forhånd, men det reduserer automatikken og skal vurderes for hver enkelt installasjon.
Announce
Benyttes til å spille av ferdiginnspilte meldinger over høyttalerne i rommet.

Shutdown
Når knappen benyttes fjernes alle menyer og en nedtelling fra 5 sekunder i sort dukker opp på skjermen. Brukeren blir informert om at man kan avbryte avslutningen ved å trykke på skjermen med rød skrift og det sendes et hørbart varsel. Eventuelle trykksensitive knapper på styrepanelet vil også avbryte denne prosessen.

Når det har gått 5 sekunder skal alle visningsflater i rommet og eventuelle lerret og blendingsgardiner gå opp (i denne rekkefølgen). Språk, lyd-, lys- og kamerainnstillinger settes tilbake standard. Hvis prosessen er tidkrevende kan det informeres om at utstyret avsluttes. Tidsestimatet for full avslutning avhenger av utstyret i rommet.

Help
I tillegg til hovedmenyen finnes det en egen hjelpeside som hentes frem ved å benytte knappen med spørsmålstegn blant hurtigknappene i øverste høyre hjørne av skjermen.
Hjelpesiden skal inneholde kontaktinformasjon og en QR-kode. Kontaktinformasjon skal inkludere telefonnummer og e-post, samt fysisk kontaktpunkt dersom dette finnes i nærheten av rommet. QR-koden skal kunne benyttes av brukerne til hente frem en nettside med mer informasjon. Innholdet på denne siden bestemmes av en sentral fil (JSON).
Nederst på siden skal det være en knapp for å åpne en passordbeskyttet teknikermeny.
