Fri bruk for alle på UiO
Det har en tid vært fri bruk av Overleaf for ansatte og studenter på MN-fakultetet, men også miljøer utenfor MN ønsker tilgang. Fram til nå har disse vært nødt til å kjøpe egne lisenser, men fra 1. februar har alle ansatte og studenter på UiO fri bruk av dette praktiske verktøyet for tekstproduksjon og samarbeid. De som allerede har betalt for lisenser for 2025, kan kontakte Overleaf for tilbakebetaling.
Gratis introduksjonswebinar
Hvis du vil begynne å bruke Overleaf nå, eller bare ønsker noen nyttige tips, bli med på vårt webinar, Introduksjon til Overleaf, den 11. februar kl. 14. Meld deg på fra UiOs IT-tjenesteside for Overleaf.
Mange henvendelser
Det er IT-avdelingen på UiO som tar imot henvendelser om bruk og eventuell godkjenning av programvare. – Vi har over tid fått mange henvendelser om bruk av Overleaf, og nå har vi fått forhandlet en god pris på en lisens som gjøre at alle ved UiO kan logge rett inn. Verktøyet er skybasert, men det er godkjent for bruk på UiO av IT-juristene, så det er bare å sette i gang, sier Espen Madsen som er overingeniør i IT-avdelingens underavdeling for IT-brukerkontakt og -servicesenter.
– Mange har savnet samarbeidsfunksjoner som vi kjenner fra for eksempel Teams når de skal jobbe med LaTeX-dokumenter, og nå får de det i Overleaf. I tillegg kan Overleaf brukes sammen med refereringsverktøyet Zotero, så det blir enklere å skrive oppgaver og artikler. Du har også hele tiden en oppdatert forhåndsvisning av hvordan teksten vil se ut, og du kan eksportere den som PDF med bare et klikk. Vi i IT-avdelingen er glade for at vi nå kan tilby Overleaf til hele UiO i samarbeid med MN, HF, Medisin og SV, avslutter Madsen.
Nyttige funksjoner
Overleaf er kjent for å forenkle samarbeidsprosesser og forbedre effektiviteten ved skriving av vitenskapelige artikler, rapporter og oppgaver.
Overleaf gir brukerne muligheten til å samarbeide i sanntid, noe som gjør det lettere enn noen gang å jobbe i team. Med de innebygde verktøyene kan man enkelt dele og organisere dokumenter og kommentarer, slik at redigeringsprosessen blir både oversiktlig og effektiv. Dette er spesielt nyttig for grupper som arbeider med prosjekter og ønsker å opprettholde et klart overblikk over fremskritt og endringer.
En annen verdifull funksjon er det store utvalget av maler som gir deg et godt utgangspunkt for å skrive dokumenter som oppfyller ulike formatkrav, enten det er til konferanseskrifter, journalartikler eller skoleoppgaver. Med Overleaf slipper du å bekymre deg for formatfeil og kan bruke mer tid på det innholdsmessige.
Du kan logge rett inn
Hvis du skal begynne å bruke Overleaf nå, logger du inn fra UiOs startside hos Overleaf ved å klikke på den grønne knappen «Log in with SSO» litt ned på siden. Er det første gang du logger inn slik, blir du spurt om du vil lenke en annen Overleaf-konto til UiO-kontoen din. Hvis du har en annen Overleaf-konto, vil du få tilgang til innholdet der fra UiO-kontoen din hvis du velger å lenke dem. Du logger inn med UiO-brukernavn (brukernavn@uio.no) og -passord hvis du blir spurt.
Du finner nyttige tips og maler i den lille menyen på UiOs Overleaf-startside (se bilde). I tillegg har UiO nå også en egen IT-tjenesteside for Overleaf der du finner påloggingslenke, lenker til veiledninger, kontaktinformasjon og mer.
&²Ô²ú²õ±è;→ Se UiOs Overleaf-tjenesteside.