Tony Valentin Hansen Skovli jobber på Institutt for energiteknikk (IFE) som ble startet i 1948 for å forske på hvordan kjernereaktorer fungerer, og hvilke typer brensel man kan bruke. IFE, som ligger på Kjeller utenfor Lillestrøm, har i dag flere atomreaktorer som bruker uran eller thorium som brensel. Inne i reaktorene foregår det en prosess der atomer spaltes og frigjør nøytroner. Slike reaktorer kan for eksempel brukes til strømproduksjon i atomkraftverk.
– En atomreaktor kan fungere som en veldig fancy vannkoker, siden spaltingen av uran brukes til å varme opp vann. Fester du på en turbin, kan den produsere strøm. Det gjøres i atomkraftverk, forteller Tony.
Lagde modell for å beregne stråling i reaktoren
Under mastergraden jobbet Tony med å lage en modell som skulle vise hvordan strålingen beveger seg inne i en atomreaktor.
– Treffer strålingen materialer som er utenfor reaktortanken, kan de bli radioaktive. Derfor vil vi finne ut hvilke områder inne i reaktoren som har blitt bestrålt.
Modellen Tony har laget bruker geometri for å beregne hvilke deler av reaktoren som har blitt utsatt for ekstra mye stråling. Nå skal han teste om modellen stemmer.
– Jeg skal forbedre modellen jeg lagde på mastergraden og kjøre simuleringer på den. Etterpå skal jeg ta prøver i reaktoren for å sjekke om simuleringene stemmer.
Ikke blitt åpnet siden 70-tallet
Planen er å gå inn i reaktoren, som ikke har blitt åpnet på femti år.
– Reaktoren har ikke blitt åpnet siden 70-tallet, og derfor er det lenge siden noen har undersøkt strålingen fra innsiden. Simuleringene jeg har gjort i masteren blir brukt som grunnlag for å bestemme hvor i reaktoren vi skal ta prøvene.
Han håper at modellen stemmer overens med virkeligheten.
– Jeg tror modellen min stemmer. Eller, jeg håper i alle fall det, legger han til med et smil.
Han synes det er spennende å få jobbe videre med mastergraden i jobben.
– Mastergraden min ble ikke bare lagt i en skuff etter at den var ferdig, så det gir en følelse av å ha oppnådd noe!
Mange ulike arbeidsoppgaver
Tony jobber ikke bare med modellen han lagde på mastergraden, men bidrar også i den daglige driften av instituttet.
– En annen arbeidsoppgave er å kartlegge hvor det har vært radioaktive utslipp tidligere. I tillegg er jeg med på generell drift av anlegget og sjekker luftfilter og tar prøver.
– Vi tar også prøver av steder vi tenker kan inneholde stråling. Det kan vi for eksempel gjøre ved å bruke en strålemåler som vi holder mot det som kan være kontaminert. En annen metode er å bruke en strykprøve. Da stryker vi en klut eller et papir over det vi skal sjekke, og måler på papiret.
Myk overgang fra studieliv til arbeidslivet
– Veilederen min på mastergraden var ansatt ved Institutt for energiteknikk. Han hjalp meg å finne en sommerjobb ved instituttet. Etter det jobbet jeg der én dag i uka det siste året av studiet. Det var vinn-vinn for meg, siden deltidsjobben var relevant for masteren. På den måten ble det en myk overgang fra studietiden til arbeidslivet.
Han trives godt på arbeidsplassen.
– Miljøet på Institutt for energiteknikk er veldig bra. Det er god takhøyde for å stille spørsmål hvis man lurer på noe. Vi har også quiz klokka halv to hver dag, så jeg er med på den når jeg har tid.
Reaktorene legges ned
For kort tid siden ble det oppdaget rust i reaktorene til instituttet. Reparasjonskostnadene ville bli så høye at instituttet bestemte seg for å bygge ned reaktorene i stedet for å reparere.
Tony er likevel ikke bekymret for å gå tom for arbeid.
– Selv om reaktorene legges ned, er det masse arbeid som gjenstår. Det kommer ikke til å være ferdig på femti år, så det blir mye å jobbe med fremover!
Kjernefysikk er fundamentalt for å forstå universets sammenhenger
Er du også nysgjerrig på universets sammenhenger, kan kjernefysikk være noe for deg. Tony startet på fysikk fordi han ønsket å forstå mer av verden, og valgte å spesialisere seg i kjernefysikk
– Kjernefysikk er fundamentalt for å forstå hvordan universet henger sammen. Jeg likte også at kjernefysikk er et praktisk fagfelt som kan brukes i både medisin og kraftproduksjon, sier Tony.
Tony Valentin Hansen Skovli
Alder: 24 år
Jobb: Fysiker
Arbeidsplass: Institutt for Energiteknikk
Relevant bachelorutdanning ved UiO: Kjernefysikk og nukleærteknologi
(Bachelorprogrammet fantes ikke da Tony skulle velge utdanning, men han valgte emner innenfor denne retningen i studieprogrammet Fysikk og astronomi.)
Masterutdanning ved UiO: Fysikk, studieretning kjerne- og partikkelfysikk, retning kjernefysikk
Les mer om hva du kan bli med Kjernefysikk og nukleærteknologi.