Hva er skikkethetsvurdering?
Skikkethetsvurdering handler om å sikre at studenten har faglige og personlige forutsetninger for å fungere i yrket, og ikke utgjør en mulig fare for pasienters, klienters og brukeres liv, fysisk og psykiske helse, rettigheter eller sikkerhet.
Det er to former for skikkethetsvurdering
- Løpende skikkethetsvurdering.
Gjelder alle studenter og skal foretas gjennom hele studietiden. Studenter skal vurderes både i den teoretiske og praktiske delen av studiet. - Særskilt skikkethetsvurdering.
Skal bare benyttes i helt spesielle tilfeller når andre formelle og uformelle virkemidler ikke fører frem. Særskilt skikkethetsvurdering begynner med at instituttet sender en begrunnet tvilsmelding til institusjonsansvarlig for skikkethet ved UiO.
Hensikten med skikkethetsvurdering
Å fange opp faglig svake studenter og avvikende adferd tidlig i studieløpet er viktig, slik at instituttet kan bidra til å korrigere, veilede og hjelpe.
Formålet med skikkethetsvurdering er å beskytte spesielt sårbare grupper mot uskikkede yrkesutøvere.
En student som utgjør en mulig fare for pasienters, klienters og brukeres liv, fysiske og psykiske helse, rettigheter og sikkerhet, er ikke skikket for yrket.
I særskilte tilfeller kan en bekymringsmelding føre til sak hos skikkethetsnemnda ved UiO og utestengelse fra studiet.
Til deg som er student eller faglærer/foreleser/praksisveileder
Alle som er i kontakt med studenten, for eksempel faglærere, praksisveiledere, medstudenter og administrativt ansatte, kan levere bekymringsmelding/melde tvil.
Du kan levere bekymringsmelding hvis en student faller inn under følgende vurderingskriterier for skikkethet:
Vurderingskriterier for skikkethet
Vurderingskriteriene for skikkethet finnes i . En student er uskikket til utdanningen dersom studenten faller inn under en eller flere av følgende kriterier:
a. studenten viser manglende vilje eller evne til omsorg, forståelse, innlevelse og respekt for dem studenten vil komme i kontakt med under praksis eller under framtidig yrkesutøvelse
b. studenten viser manglende vilje eller evne til å samarbeide og til å etablere tillitsforhold og kommunisere med dem studenten vil komme i kontakt med under praksis eller under framtidig yrkesutøvelse
c. studenten misbruker rusmidler eller tilegner seg medikamenter på ulovlig vis
d. studenten har problemer av en slik art at studenten fungerer svært dårlig i sine omgivelser
e. studenten viser truende eller krenkende adferd i studiesituasjonen eller overfor dem studenten vil komme i kontakt med under praksis eller under framtidig yrkesutøvelse
f. studenten viser for liten grad av selvinnsikt i forbindelse med oppgaver i studiet og kommende yrkesrolle
g. studenten viser uaktsomhet og uansvarlighet som kan medføre risiko for skade på dem studenten vil komme i kontakt med under praksis eller under framtidig yrkesutøvelse
h. studenten viser manglende vilje eller evne til å endre uakseptabel adferd i samsvar med veiledning
i. studenten er ikke i stand til å utføre de yrkesmessige vurderingene og handlingene som praksis eller framtidig yrkesutøvelse krever
Hva gjør du?
Du har både rett og plikt til å melde i fra om bekymringsverdige forhold. Du har også et ansvar som medmenneske til å hjelpe en student som har problemer.
- Snakk med studenten og kontakt studieadministrasjonen for videre oppfølging av studenten.
- Meld det skriftlig i form av en bekymringsmelding
Bekymringsmelding
Bekymringsmeldinger skal som hovedregel leveres til , eller via Si fra-systemet til UiO.
Hva skjer videre?
Bekymringsmelding behandles etter gjeldende rutiner på instituttet. Det blir som regel gjennomført samtale med studenten og iverksatt ulike tiltak for oppfølging og veiledning.
Medfører dette ikke nødvendig endring i adferd, blir det vurdert om det er grunnlag for tvilsmelding. Saken oversendes da til institusjonsansvarlig for skikkethetsvurdering ved UiO.
Har du spørsmål?
Ta kontakt med studieadministrasjonen v/Farmasøytisk institutt, tlf. 22 85 65 85 (ekspedisjonen).
Denne teksten kan også lastes ned som pdf