̽»¨¾«Ñ¡

Obligatoriske aktiviteter PED2201

Oppgave 1

Oppgavetekst

I arbeidet med denne oppgaven skal du analysere en utdanningspolitisk sak i samarbeid med andre. Arbeidet skal resultere i en muntlig presentasjon med lysbildefremvisning om fagekspertisens rolle og betydning for saken. Dere skal presentere analysen på et seminar for medstudenter og innlevere presentasjonen og tilhørende notater/dokumentasjon på Canvas. Undervisningen legger opp til aktiviteter som innebærer utveksling av notater basert på lesing av Helsvig (2017), Engelsen (2015), andre artikler (etter eget ønske). Dersom du av legitime grunner ikke kan delta og bidra aktivt i gruppearbeidet, må du lage notater og en tilsvarende analyse på egenhånd og presentere denne digitalt for en fagansvarlig etter avtale.

Besvarelsen skal ta utgangspunkt i en stortingsmelding eller NOU som har vært sentral utforming av reformer for skoleverket. Tittelen på dokumentet blir tildelt av fagansvarlig (se nedenfor). Dere skal gjøre rede for hvilke typer kunnskapskilder dokumentet referer til (for eksempel rapporter versus bøker og artikler) og sammenlikne to deler av dokumentet i lys av ett eller flere refleksjonsspørsmål som dere finner eksempler på i Asdal og Reinertsen (2020). Vis til Helsvig (2017), Engelsen (2015) og/eller andre kilder på pensum for drøfte forholdet mellom historiske utviklingstrekk og «det siste nye» av reformer og endringer (jfm. emneplan).

Obligatoriske aktiviteter

1a Gruppen fordeler lesing av Helsvig (2017). Notater lastes opp på gruppereommet i Canvas innen 24. aug. og drøftes i grupper samme dag.

1b Gruppen fordeler lesing av Engelsen (2015, kap. 1 – 8). Notater lastes opp på grupperommet i Canvas innen 13. sep og drøftes i grupper samme dag.

1c Gruppene starter opp arbeidet med å analysere dokumentene. 20. eller 21. sep

1d Muntlig fremlegg 18. okt

Oppgave 2

Oppgavetekst

Oppgaven ber deg om å ta utgangspunkt i en læreplan og/eller et tilhørende strategidokument utarbeidet i rammen av Kunnskapsløftet 2020 (også kalt Fagfornyelsen). Lag en problemstilling som du begrunner i lys av relevant faglitteratur. Beskriv og analyser dokumentet og fortolk funnene dine i lys av læreplanteori og pedagogisk forskning. Drøft avslutningsvis planen og/strategien i lys av skolens formål slik det omtales i faglitteratur og eventuelt andre kilder.

Den obligatoriske oppgaven innebærer først Ã¥ utforme et notat som presenterer problemstillingen, disposisjon og utvalg av kilder. Dette notatet skal du presentere  for andre medstudenter (evt. fagansvarlig). Semesteroppgaven (den ferdige teksten) skal du levere til eksamen i inspera.

Eksempler på læreplaner finner du her:

Eksempler på strategidokumenter finner du her:

Strategi for kvalitetsutvikling i skolen i lys av fagfornyelsen

Digitaliseringstrategi for grunnopplæringen 2017–2021

Aktiviteter

2 a Arbeid i grupper. Studentene legger fram ideer og plan for arbeidet og lager problemstilling. 19. okt

2b Studentene drøfter disposisjonen for besvarelsen i grupper 15. nov

2c Individuell veiledning på problemstilling, disposisjon og referanser (Digitalt/fysisk) 9. nov og 16. nov.

2d Drøfting av krav til godkjent innlevering  og eksamensbesvarelse 16 nov

2d Veiledning på utkast i grupper 22. og 23. nov

2f Innlevering på Inspera, senest 2. des kl 13.00

Publisert 15. aug. 2021 19:37 - Sist endret 9. nov. 2021 09:22