MENA1000 – Materialer, energi og nanoteknologi
Beskrivelse av emnet
Kort om emnet
MENA1000 er et introduksjonsemne i materialvitenskap og en obligatorisk del av bachelorprogrammet Materialer, energi og nanoteknologi. Emnet gir nødvendig bakgrunn i fysikk og kjemi og har stor vekt på materialer for miljøvennlig energiteknologi og på nanoteknologi. MENA1000 kan være et nyttig og interessant valgfritt emne i andre studieprogrammer.
Hva lærer du?
Etter å ha fullført emnet skal du ha følgende kompetanse:
- Grunnleggende kunnskaper i fysikk: bevegelse, krefter, energi, gravitasjon, elektrisitet, magnetisme, elektromagnetisk stråling. Grunnleggende kunnskaper i kjemi: grunnstoffene, periodesystemet, bindinger, noe uorganisk og organisk stoffkjemi, termodynamikk og kjemiske likevekter.
- Innledende oversikt over viktige materialklasser, deres sammensetning, bindinger, struktur, defekter og bruksområder: konstruksjonsmaterialer og mekaniske egenskaper, funksjonelle materialer og fysikalske egenskaper (bl.a. optiske, elektriske, magnetiske og katalytiske).
- Kunnskap om fossile og fornybare energikilder, om konvertering, lagring og transport av energi, og om teknologi for å redusere forurensning og utslipp av klimagasser.
- Kunnskap om hva nanoteknologi er og eksempler på prinsipper, verktøy, nanomaterialer, og anvendelser, inklusiv en kort innføring i helse, miljø og sikkerhet (HMS) og etiske, juridiske og samfunnsmessige aspekter (ELSA) rundt nanoteknologi.
- Innledende praktiske ferdigheter i utførelse og rapportering av fysiske eksperimenter og kjemisk laboratoriearbeid inklusiv syntese av et avansert materiale (høytemperatur superleder).
Opptak og adgangsregulering
Studenter må hvert semester i Studentweb.
Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre , eller søke om å bli .
Se hva som gjelder for obligatoriske forkunnskaper.
Forkunnskaper
Obligatoriske forkunnskaper
I tillegg til eller må du dekke spesielle opptakskrav.
Du må ha:
- Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) + R2
Og en av disse:
- Fysikk (1+2)
- Kjemi (1+2)
- Biologi (1+2)
- Informasjonsteknologi (1+2)
- Geofag (1+2)
- Teknologi og forskningslære (1+2)
De spesielle opptakskravene kan også dekkes med .
Følgende emner må tas før første obligatorisk laboratorieundervisning i MENA1000:
- HMS0503 – Laboratoriesikkerhet eller MNHMS0010LS – Innføring i laboratoriesikkerhet (nedlagt) eller MNHMS0020LS – In-depth Laboratory Safety (nedlagt)
- HMS0505 – El-sikkerhet eller MNHMS0015ES – Innføring i el-sikkerhet (nedlagt)
For studenter som tar MENA1000 høsten 2015 eller senere gjelder at MENA1000 ikke kan inngå i grad før følgene emner er bestått:
- HMS0503 – Laboratoriesikkerhet eller MNHMS0010LS – Innføring i laboratoriesikkerhet (nedlagt) eller MNHMS0020LS – In-depth Laboratory Safety (nedlagt)
- HMS0505 – El-sikkerhet eller MNHMS0015ES – Innføring i el-sikkerhet (nedlagt)
For studenter som tok MENA1000 mellom høsten 2012 og våren 2015 gjelder at MENA1000 ikke kan inngå i grad før følgende emner er bestått:
- MNHMS0015 – Innføring i Helse, miljø og sikkerhet (HMS) (nedlagt) eller HMS0501 – Sikkerhet og fysisk miljø og HMS0502 – Utviklende læringsmiljø og HMS0507 – Brannsikkerhet
- MNHMS0010LS – Innføring i laboratoriesikkerhet (nedlagt) eller MNHMS0020LS – In-depth Laboratory Safety (nedlagt) eller HMS0503 – Laboratoriesikkerhet
Se eventuelt egen [nettside for overgangsordninger mellom gamle og nye HMS-emner] (url: http://www.mn.uio.no/studier/emner/hms-emner.html).
Anbefalte forkunnskaper
Tretimerskurset i kjemi, Kjemi 1, og fysikk, Fysikk 1, fra videregående skole, studieretning for allmenne fag. Ett eller begge av femtimerskursene i kjemi og fysikk er en fordel.
Overlappende emner
- 10 studiepoeng overlapp mot MEF1000 – Materialer og energi (nedlagt)
- 7 studiepoeng overlapp mot MENA1001 – Materialer, energi og nanoteknologi
Undervisning
Emnet omfatter 40 timer forelesninger, 30 timer kollokvieundervisning og et obligatorisk laboratoriekurs på 20 timer (4 øvelser). Det er ikke kollokvieundervisning i ukene det er laboratoriekurs. Godkjent laboratoriekurs er en forutsetning for å kunne gå opp til eksamen.
Det er obligatorisk oppmøte til første forelesning, første gruppetime og laboratorieøvelsene. Du mister plassen på emnet dersom gyldig forfall til første forelesning/gruppetime/laboratoriedag ikke er meldt til Kjemisk institutts ekspedisjonskontor, tlf. 22 85 54 46, før forelesningen/gruppen/laboratoriedagen starter.
For å kunne delta på obligatorisk laboratorieundervisning er det et krav at følgende emner må være bestått før første obligatoriske laboratorieundervisning i MENA1000:
- HMS0503 – Laboratoriesikkerhet eller MNHMS0010LS – Innføring i laboratoriesikkerhet (nedlagt) eller MNHMS0020LS – In-depth Laboratory Safety (nedlagt)
- HMS0505 – El-sikkerhet eller MNHMS0015ES – Innføring i el-sikkerhet (nedlagt)
Du må ta med dokumentasjon på at du har bestått emnene når du møter på første obligatoriske laboratorieundervisning i MENA1000.
Ettersom undervisningen innebærer laboratorie- og/eller feltarbeid, bør du vurdere å tegne en egen reise- og personskadeforsikring. Les om hvordan du er forsikret som student.
Eksamen
Skriftlig midttermineksamen (1 time) som teller 10 % og skriftlig avsluttende eksamen (4 timer) som teller 90 % av totalkarakteren. Ved dokumentert gyldig fravær ved midttermineksamen vil avsluttende eksamen telle 100 %. Laboratoriekurset må være godkjent for at en student skal kunne gå opp til avsluttende eksamen
Hjelpemidler
Kalkulator som må oppfylle kravene spesifisert av Matematisk institutt.
·¡°ì²õ²¹³¾±ð²Ô²õ²õ±è°ùÃ¥°ì
Du kan besvare eksamen pÃ¥ norsk, svensk, dansk eller engelsk. ³§Ã¸°ìnad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.
Karakterskala
Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.
Begrunnelse og klage
Adgang til ny eller utsatt eksamen
Dette emnet tilbyr både utsatt og ny eksamen. Les mer:
Annet
Undervisningen i emnet vil kanselleres dersom færre enn 3 studenter melder seg innen emneopptaket.
Et fullført og godkjent laboratoriekurs er gyldig i fire semestre utover det semesteret labkurset ble godkjent. Etter denne perioden må du gjennomføre laboratoriekurset på nytt for å kunne fremstille deg til eksamen. Dersom du har gyldig laboratoriekurs men aldri har gått opp til eksamen i emnet, må du selv sørge for at dette registreres i datasystemet. I såfall må du snarest ta med bekreftelse på godkjent laboratoriekurs til eksamenskonsulenten på Kjemisk institutt.
Eventuelle teoretiske obligatoriske oppgaver er kun gyldig det semesteret de ble godkjent.