NOAS2104 – Skriftkyndighet i et andrespråksperspektiv med vekt på skriving
Beskrivelse av emnet
Kort om emnet
Emnet gir en innføring i forskjellige temaer knyttet til skriftkyndighet, med spesiell vekt på skriving. Det drøftes hva det innebærer å være skriftkyndig og hva som særpreger ulike skrifttradisjoner og skriftsjangrer. Det fokuseres spesielt på hva det innebærer å skrive tekster på et andrespråk. Noen stikkord her er sjangerlære, skriftkonvensjoner, alfabetisering, skriveopplæringsmodeller, multimodale tekster og skriving i ulike fag. Elevtekster vil bli analysert. Samfunnets krav til skriftkyndighet i ulike perioder og vurdering av skriveferdigheter drøftes også.
Hva lærer du?
Etter fullført emne skal studentene kunne
• drøfte hva det innebærer å være skriftkyndig særlig i det moderne samfunnet, men også i et historisk perspektiv
• diskutere hva som særpreger muntlig og skriftlig språk og gjøre rede for hva som særpreger ulike tekstsjangrer
• diskutere hva som kjennetegner ulike skriveopplæringsmodeller, og hvilke utfordringer det innebærer å lese og skrive på et andrespråk generelt og for voksne med svake skriftspråksferdigheter spesielt.
• drøfte hvordan skriveferdighet kan måles og kritisk evaluere ulike tester
• analysere og kommentere elevproduserte tekster
Endelig karakter viser i hvilken grad studenten har oppnådd læringsutbyttet for emnet.
Opptak og adgangsregulering
Studenter må hvert semester i Studentweb.
Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre , eller søke om å bli .
Minst 5 studenter
Forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
EXFAC03-SPR – Examen facultatum, språkvitenskap eller EXFAC03-NORD – Examen facultatum, nordiske studier og NOAS1100 – Innføring i norsk som andrespråk. Studentene må ha god kompetanse i norsk.
Undervisning
Kurset har totalt 28 undervisningstimer. Undervisningen vil veksle mellom oversiktsforelesinger og seminar. Studentene legger fram en obligatorisk oppgave i løpet av seminaret.
Adgang til undervisning
Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.
Eksamen
Eksamen er ei semesteroppgave på 8-10 sider (à 2300 tegn uten mellomrom) som tar utgangspunkt i pensum. Times New Roman, 1,5 pkt. linjeavstand. Tema for oppgava bestemmes av faglærer og student i fellesskap, og skal godkjennes av faglærer.
·¡°ì²õ²¹³¾±ð²Ô²õ²õ±è°ùÃ¥°ì
Eksamen må besvares på norsk.
Karakterskala
Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.
Begrunnelse og klage
Adgang til ny eller utsatt eksamen
Tilrettelagt eksamen
³§Ã¸°ìnadskjema, krav og frist for .
Evaluering av emnet
Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.
Annet
Emnet gis vanligvis på dagtid, men vil enkelte semestere bli gitt om ettermiddag/kveld slik at det kan tas av deltidsstudenter som arbeider ved siden av. Dette blir kunngjort semesteret før det er aktuelt. Hvert semester vil det være minst ett emne fra årsenheten som har undervisning om ettermiddagen/kvelden.
Obligatorisk erklæring vedrørende fusk skal leveres sammen med alle obligatoriske kvalifiseringsoppgaver og eksamensinnleveringer.