̽»¨¾«Ñ¡

Sensorveiledning IDE2019 v2022:

Oppgavetekst: Glacken påpeker at opp gjennom historien har menneskers tenkning om miljøet vært knyttet til tre ulike grupper med problemstillinger (se "Preface"). Ta utgangspunkt i en av dem og diskuter to–tre originaltekster fra minst to ulike epoker i et miljøidéhistorisk perspektiv. Reflekter kort avslutningsvis over hvordan en slik miljøidéhistorisk lesning kan bidra med perspektiver som er relevante for vår egen antropocene tid.

En god oppgave evner å presentere Glackens problemstillinger/ideer/spørsmål med størst vekt på den valgte problemstillingen/ideen/spørsmålet og viser hvordan/hvorfor de valgte originaltekstene svarer på denne problemstillingen/spørsmålet/ uttrykker denne ideen på en eller flere måter i et diakront perspektiv. En god oppgave bør avslutningsvis formidle et syn på hvorfor en miljøhistorisk lesning er relevant for vår egen antropocene tid. En god oppgave forventes dessuten å oppfylle kravene i den generiske sensorveiledningen.

En svært god oppgave vil oppfylle kravene til en god oppgave, men også kunne oppsummere hvorfor og hvordan i en begrunnelse av en høyere orden, med andre ord metakommunisere i større grad. En svært god oppgave vil også bevisst forklare forskjeller mellom ulike epokers tilnærming til problemstillingen/spørsmålet/ideen idéhistorisk, og se det miljøhistoriske perspektivet i lys av forfatterens samtid mer generelt (krever at kandidaten har en viss historisk forståelse ikke bare for epoken, men også for forfatterens umiddelbare kulturelle, sosiale og politiske kontekst). Med andre ord vil en svært god oppgave evne å integrere en idéhistorisk kontekstualisering med en miljøhistorisk lesning av originaltekstene. En svært god oppgave bør ha et reflektert syn (og gjerne konkret begrunnet/forankret syn) på hvorfor en historisk innfallsvinkel er relevant for vår egen antropocene tid, eller hvordan det antropocene perspektivet kan anvendes på historisk materiale. Det er et pluss hvis kandidaten også evner å anvende et antropocene briller på materialet.

Publisert 23. juli 2022 21:08 - Sist endret 23. juli 2022 21:16