IDE1040 – Vår egen tids tenkning
Beskrivelse av emnet
Kort om emnet
En fremstilling av vår tids idéhistoriske hovedstrømninger, basert på lesning av både originalverker og utvalgt sekundærlitteratur.
Mens bruken av originalverker primært sikter mot å gi studentene kunnskaper om epokens ideer, vil sekundærlitteraturen vise forbindelsen mellom de ulike verkene og trekke opp de idéhistoriske linjer. Emnet vil også legge vekt på å fremheve alternative perspektiver og konkurrerende vinklinger på fagstoffet og på våre oppfatninger av epoken. Studentene gis trening i å lese fortidige tekster i et historisk perspektiv, samt et visst minimum av øvelse i å formulere genuint idéhistoriske problemstillinger.
Hva lærer du?
Emnet gir studentene en fordypning i de ideer som sterkest bidro til å forme det 20. århundres intellektuelle liv med særlig vekt på de mange oppgjør med tradisjonelle verdier og forestillinger. Videre gir emnet ferdigheter til å vurdere og formidle sentrale trekk ved vår tids tenkning.
Gjennom undervisning og egenstudier skal studenten utvikle evne til kritisk lesning og akademisk skriving. Ved å skrive egne tekster og kommentere andres, skal studenten lære å forholde seg aktivt og selvstendig til fagstoffet og utvikle evnen til refleksjon og analyse.
Opptak og adgangsregulering
Studenter må hvert semester i Studentweb.
Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre , eller søke om å bli .
Ingen adgangsbegrensning
Det er ikke anlednings til å avlegge eksamen i dette emnet uten innvilget undervisningsopptak.
Forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Examen philosophicum og lesekunnskaper i engelsk.
Overlappende emner
Emnet overlapper med deler av IDEG - Idehistorie grunnfag
Undervisning
Emnet baserer seg på en kombinasjon av forelesninger (20 timer) og IKT-basert oppgaveskriving. Undervisningsformen har som mål å aktivisere studentene i læringsprosessen, og å gi tilbakemelding på faglig fremgang og forståelse samt synliggjøre progresjonen for den enkelte student.
Nettaktiviteten inngår i vurderingsformen og er obligatorisk.
Forelesninger og nettaktivitet strekker seg over hele semesteret. Til nettaktiviteten regnes innlevering av utkast til semesteroppgaven, og øvrige kvalifiseringsoppgaver (f.eks. flervalgsoppgaver, kommentarer til medstudenters utkast), innen de oppgitte frister, samt deltagelse i diskusjoner. All veiledning underveis foregår gjennom diskusjonsfora, og studentene plikter å følge med her.
Eksamen
Studenten leverer en semesteroppgave på 8-10 sider (2300 tegn pr side). Det er en forutsetning for å gå opp til eksamen at alle obligatoriske aktiviteter er gjennomført og godkjent innen de oppgitte frister.
Vurderingsformen er integrert i undervisningen, og det er derfor ikke mulig å ta eksamen i emnet uten undervisningsopptak.
Karakterskala
Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.
Annet
Se også studieinformasjon på instituttets hjemmeside.
Studenter med behov for tilrettelegging av undervisning/eksamen se