Dette emnet belyser Norge historisk og i samtiden som et mangfoldig sammensatt samfunn, herunder majoritetsbasert politikk i møte med den samiske befolkningen, nasjonale minoriteter, innvandrere og funksjonshemmede. Vi diskuterer ulike tema og perspektiver som kan hjelpe oss med å forstå og fortolke likestilling, sexisme, rasisme og funksjonsdiskriminering, og hvordan inkludering blir mulig. Det fokuseres også på hvordan kjønn, minoritets- kontra majoritetsbakgrunn, sosial klasse, og funksjonshindring kan virke sammen og bidra til å gi individer muligheter og utfordringer. Det gis innsikt i hvordan rettighetskonflikter er behandlet i feministisk teori gjennom konsepter som interseksjonalitet og postkolonial kritikk. Vi tar utgangspunkt i begreper og perspektiver som kjønnsrettferdighet, identitet, interseksjonalitet, bærekraft, multikulturalisme, strukturell rasisme, hverdagsrasisme, og postkolonial kritikk. Bærekraft forstås ofte som knyttet til natur og miljø, men når det snakkes om det grønne skiftet, en storstilt omlegging av produksjons- og livsformer, er et sosialt rettferdighets- og likestillingsperspektiv viktig. Vi leser både teoretiske, empiribaserte og skjønnlitterære tekster for å utforske disse perspektivene og begrepene.
Kunnskap
Du skal tilegne deg:
- -generell innsikt i normative teorier om kjønnsrettferdighet og muligheter/ konflikter i et mangfoldig sammensatt samfunn
- -kunnskap om hvordan det kan være motsetninger mellom religiøse og kulturelle grupperettigheter og kjønnslikestilling
- -innsikt i sentrale begreper og perspektiver som interseksjonalitet, assimilering, multikulturalisme, rasisme, postkolonialisme, funkofobi og diskriminering
- -kunnskap om hvordan Norge alltid har vært, og i økende grad blir, et mangfoldig sammensatt land.
Ferdigheter
Du skal bli i stand til å:
- -kjenne igjen sentrale posisjoner i debatter der forhold knyttet til kjønnslikestilling, funksjonsdiskriminering, rasisme og integrering møtes.
- -reflektere kritisk over tilnærminger til kjønn og likestilling i debatter om det norske mangfoldig sammensatte samfunnet.
- -reflektere kritisk over tilnærminger, politikk og diskusjoner som vedrører diversitet ved bruk av ulike faglige og teoretiske perspektiver
Generell kompetanse
Etter endt undervisning skal du ha lært å:
- -inkludere interseksjonelle perspektiver i din tenkning om kjønn og likestilling
- -vurdere kritisk ulike teoretiske perspektiver på inkludering/integrering, rasisme/diskriminering, funksjonsdiskriminering og feminisme
- -anvende relevant teori og empiri for å svare på faglig funderte spørsmål/ problemstillinger
- -gjenkjenne hvordan ulike teoretiske tilnærminger og perspektiver påvirker valg av tema og problemstillinger i forskning.
Overlappende emner
Dette tema overlapper det nå nedlagte emnet KFL2031 Feminisme og multikulturalisme
Undervisning
Undervisningen består av forelesninger og seminar totalt ca. 30 timer. Seminarene inkluderer trening i skriftlig og muntlig framstilling. Studentene forutsettes å delta aktivt med muntlige og skriftlige bidrag om temaer i emnet. Emnet gis også som «heisemne» på Masternivå, og undervisningen er felles for begge nivåer.
Det er obligatorisk frammøte (minimum 7 av 10 ganger på forelesningene og minimum 4 av 5 ganger på seminarene). Det er viktig å være til stede første forelesning og seminar.
Obligatoriske arbeidskrav må gjennomføres for at studenten skal kunne fremstille seg for eksamen.
Informasjon om obligatorisk aktivitet
Slik søker du om gyldig fravær på obligatorisk aktivitet/obligatorisk oppmøte
Eksamen
Eksamensformen på emnet er en individuell semesteroppgave som det arbeides med og gis tilbakemedlinger på gjennom hele emnet. Den enkelte student utarbeider problemstilling for oppgaven. Oppgaven vurderes etter karakterskalaen A til E for bestått og F for ikke bestått.