Hva er en obligatorisk aktivitet?
Obligatoriske aktiviteter kan være oppmøte eller aktiv deltakelse i aktiviteten (laboratorieundervisning, seminar, kollokvier, feltekskursjoner), kommentering av arbeidet til andre studenter, muntlige presentasjoner, eller innlevering av oppgaver og laboratorie- eller feltarbeidsrapporter.
Krav for oppmøte på de ulike obligatoriske aktivitetene varierer fra emne til emne. Hvilke obligatoriske krav som gjelder for emnene er det gitt informasjon om i emnebeskrivelsene og i Canvas. Ved for lav deltakelse mister studenten muligheten til å gå opp til avsluttende eksamen.
Dersom det gjelder fravær fra første forelesning i et BIOS-emne, skal studieadministrasjonen kontaktes før forelesningen starter.
Innlevering av obligatoriske oppgaver
Besvarelsen må leveres innen tidsfristen som er oppgitt i oppgaveteksten. Besvarelser tas ikke imot etter fristen, ut over utsettelser beskrevet under punktene «Sykdom» og «Andre grunner for utsettelse» nedenfor.
Innlevering skal normalt foretas i Canvas i form av én pdf-fil. Scannede ark må være godt lesbare. Innleveringer som ikke oppfyller disse kravene vil normalt ikke bli rettet.
Besvarelsen skal inneholde navn, emne, dato/år og oblignummer.
Samarbeid
Institutt for biovitenskap anbefaler at studenter samarbeider når man jobber med obliger og andre innleveringer, men hver student leverer sin egen besvarelse med mindre det er lagt opp til at grupper leverer én rapport per gruppe.
Ved individuelle innleveringer må man spesielt være oppmerksom på:
- Det er tillatt å bruke alle hjelpemidler med mindre noe annet er angitt.
- Det er lov å samarbeide, men du skal selv ha formulert og skrevet den besvarelsen som leveres inn, og den skal gjenspeile din forståelse av stoffet.
- Hvis du tar med tekst, illustrasjoner, grafer og annet som andre har laget, må du tydelig merke det og angi hvor det kommer fra.
- Det er greit å få hint om hvordan en oppgave kan løses, men dette skal eventuelt brukes som grunnlag for egen løsning og ikke kopieres uendret inn.
- Du kan bli bedt om å redegjøre muntlig for innholdet i din besvarelse.
- Du må kunne forklare innholdet i detalj og redegjøre for hvorledes det innleverte arbeidet er blitt til. Dersom samtalen avdekker at du ikke er i stand til dette, kan arbeidet bli vurdert som «ikke godkjent» (eller vurdert som fusk, se nedenfor).
I de tilfeller at grupper kan levere en samlerapport for hele gruppen, kreves det at alle medlemmer av gruppen kan gjøre rede for hovedtrekkene i det innleverte arbeidet. Dessuten må alle ha utført en rimelig del av det hele, og kunne identifisere og gjøre rede for i detalj sin del.
Hvis du er i tvil om hva som er lovlig samarbeid, må du kontakte gruppelærer eller faglærer.
Sitat- og kildebruk i besvarelser
Som student plikter du å gjøre deg kjent med reglene for sitat- og kildebruk og reglementet for fusk.
I alle typer besvarelser er det viktig at det tydelig går fram hva som er ditt eget arbeid.
Du må angi hvem du eventuelt har arbeidet sammen med. Har du samarbeidet med andre, brukt andres meninger, ideer, tolkninger, litteratur, klipp fra internett eller andre kilder i din besvarelse, skal du alltid oppgi nøyaktig hvor du har hentet informasjonen.
Dette gjelder alle typer arbeider, muntlige som skriftlige, også besvarelser i laboratorieemner.
Dersom du har mulighet til, og ønsker, å bruke generativ kunstig intelligens (KI) i din oppgave, så skal bruken deklareres.
Åpenhet og kontrollerbarhet er grunnleggende i alt akademisk arbeid. Å fremstille andres arbeid som sitt eget ansees som plagiat, fusk eller forsøk på fusk.
Offentliggjøring og frister for innlevering
Prosjektoppgaver offentliggjøres vanligvis minst 14 kalenderdager før innleveringsfristen; ukentlige innleveringer minst 7 kalenderdager før innleveringsfristen. Fristen skal gå fram av oppgavebeskrivelsen. Studentene forutsettes å sette seg inn i disse fristene.
Ved innlevering skal studenten raskt kunne finne en bekreftelse på at besvarelsen er mottatt, for eksempel som en del av leveringsprosedyren i Canvas.
Besvarelser levert etter fristen blir ikke godkjent med mindre gyldig grunn foreligger, se nedenfor.
Sykdom
Ved sykdom eller ved annen gyldig grunn kan det innvilges utsatt innleveringsfrist eller, hvis mulig, anledning til å gjennomføre den obligatoriske aktiviteten på et senere tidspunkt. Krav for oppmøte på de ulike obligatoriske aktivitetene varierer fra emne til emne og du finner informasjon om oppmøtekrav i emnebeskrivelsene og på Canvas.
Fravær på obligatorisk aktivitet:
Hva gjør du dersom du som student ikke kan delta på en obligatorisk aktivitet?
- Det ikke nødvendig å søke om gyldig fravær hvis et emne tillater eksempelvis 30% fravær på obligatoriske aktiviteter og du ikke har overskredet den tillatte fraværsgrense. Det er heller ikke nødvendig med sykemelding eller annen dokumentasjon.
- Om du ikke vet hvor mange ganger du har møtt på en obligatorisk aktivitet, ta kontakt med emneansvarlig eller gruppelærer. Noen emner registrerer oppmøte i Fagpersonweb og da kan du selv sjekke oppmøte i Studentweb.
- Dersom du ikke kan delta på obligatorisk aktivitet utover den tillatte fraværsgrensen på grunn av sykdom eller andre vektige grunner, må du innen samme dag som aktiviteten er planlagt. Du kan laste opp gyldig dokumentasjon i nettskjemaet. Gi beskjed til emneansvarlig at du har søkt om gyldig fravær (du finner kontaktinformasjon på emnesiden).
- Sykemeldinger eller annen gyldig dokumentasjon skal kun sendes inn via nettskjema, og ikke via epost eller andre kanaler.
- Selv om du har søkt om gyldig fravær så garanterer ikke dette at du vil få godkjent søknaden. Det er emneansvarlig som godkjenner søknaden basert på en faglig vurdering.
Utsatt innleveringsfrist:
Studenter gis inntil 3 kalenderdagers utsettelse på obligatorisk innlevering ved akutt sykdom.
- Gi beskjed på e-post til gruppelærer med kopi til emneansvarlig innen innleveringsfristen (eposten må ikke inneholde personsensitive opplysninger).
- Ved akutt sykdom utover 3 dager, må du
- Sykemeldinger eller annen gyldig dokumentasjon skal kun sendes inn via nettskjema, og ikke via epost eller andre kanaler.
Hva regnes som gyldig fravær?
Gyldig fravær fra en obligatorisk aktivitet kan bli godkjent på bakgrunn av følgende:
- sykdom hos deg selv eller noen du har omsorgsansvar for
- ø
- dødsfall i nær familie
- andre tungtveiende grunner utenfor din kontroll
Andre tungtveiende grunner utenfor din kontroll kan for eksempel være militærtjeneste, rettssaker eller politisk representasjon. Også deltagelse i idrettskonkurranser eller -samlinger og kulturarrangementer og politisk aktivitet på nasjonalt nivå kan bli godkjent.
Ta kontakt med emneansvarlig i god tid i forveien for å avklare muligheter for gyldig fravær.
Ved lengre sykdom i forberedelse til eksamen bør du vurdere å søke om permisjon fra studiene.
Tilbakemeldinger
Innleverte besvarelser blir normalt rettet og tilbakemelding gitt innen 1 uke for ukeoppgaver, spesielt når det er kort tid igjen til eksamen.
Om det er mulighet for å levere en besvarelse på nytt, vil fristen for dette vurderes i forhold til arbeidsmengde og hvor lenge det er til neste obligatoriske oppgave, men vil normalt være 3–5 arbeidsdager.
Gyldighet av obligatoriske aktiviteter
For studenter som har fått godkjent alle obligatoriske aktiviteter i et emne, forblir de obligatoriske aktivitetene gyldige utover det semesteret de ble fullført. Gyldigheten varierer fra emne til emne, og dette er spesifisert i emnebeskrivelsene.
Du må møte til eventuell midtveiseksamen og avsluttende eksamen selv om du har godkjente obligatoriske aktiviteter fra tidligere semestre.