På universitetet er det mindre undervisning enn du er vant til fra videregående, og det er mer lesing og egenstudier. Dette gir deg frihet til å legge opp dagene dine slik du ønsker. 
Du lager din egen timeplan

Glem tettpakkede timeplaner – en studentkalender har ofte mye luft! Universitetet baserer seg mye på egenstudier, og du har stor frihet til å planlegge dagene dine.
Det betyr også ansvar for å sette av tid til å lese pensum og forstå stoffet. Det kan du for eksempel gjøre på en av UiOs mange lesesaler, i fred og ro hjemme, eller på en hyggelig kafé.
Du deltar på ukentlige forelesninger og seminarer
Så hvor ofte er det egentlig undervisning? Det vanligste er én forelesning i uka per emne. Her snakker foreleseren om et hovedtema, og knytter det til pensum.
I tillegg til forelesninger er det vanlig å ha seminargupper. Her jobber du med oppgaver hvor du får brukt teoriene fra forelesning og pensum. Seminargruppene er mindre enn forelesningene, og det er ofte enklere å stille spørsmål.
"Seminarer er litt mer klasseromsfølelse – og du føler du kan stille de dumme spørsmålene du sitter med på forelesning."
Noen studier har spesielle typer undervisning som lab eller praksis der du får teste ut det du har lært og prøve deg i arbeidslivet.
Det kan også være lurt å starte en kollokviegruppe med noen fra faddergruppen din eller andre medstudenter, så du har noen å diskutere og lese sammen med.
Du løser oppgaver underveis

De fleste studieprogrammer har oppgaver underveis. Det varierer hva slags oppgaver du får, og hvor mye som er obligatorisk.
Noen studier krever beståtte oppgaver for å kunne ta eksamen, mens andre har lekser.
Oppgavene vil også variere etter fagfelt: Realfag kan ha mer skriftlige innleveringer, mens mediefag kan for eksempel ha oppgaver i form av podkast eller film.  
Du avslutter semesteret med eksamen 
Eksamen er på slutten av semesteret: Høstsemesteret har hovedsakelig eksamen fra november til desember, mens vårsemesteret har eksamen fra mai til juni.
De ulike studiene har varierende eksamensformer, som hjemmeeksamen på en eller flere dager, semesteroppgaver det jobbes med over lang tid, vanlig skoleeksamen eller muntlig eksamen.
Vil du høre mer om studiehverdagen? Sjekk ut SØK UiO, vår nye podd for deg som skal bli student.
Ordliste for nye søkere
Når du skal søke studier møter du mange nye ord og begreper. Her får du forklaringer på noen av de viktigste.
- "Studieprogram": Et sammenhengende studieløp som bygges opp av ulike emner og emnegrupper, og det du ofte søker deg til som førsteårsstudent.
- "Emner": Byggeklossene i et studieprogram.
- "Campus": et geografisk område hvor en del av universitetet holder til.
- "Semester": Undervisningsperiodene på universitetet: høstsemesteret fra studiestart i august til like før jul, og vårsemesteret fra januar til midten av juni.
- "Ex.phil." og "Ex.fac.»: Obligatorisk for de fleste bachelor - og profesjonsstudenter ved UiO. Her lærer du om filosofi og grunnleggende problemstillinger.
- "Fakultet" og "institutt": UiO er delt inn i åtte fakulteter som har ansvaret for forskjellige fagområder. De større fakultetene er delt inn i ulike institutt, som har ansvar for ulike delområder under fakultetet.
Mer om studentlivet
Se hva du kan studere hos oss
I programvelgeren vår kan du søke blant alle studieprogrammene vi tilbyr.
Usikker på hva som er det rette studiet for deg? Se våre tips til å velge.
³§Ã¸°ì vitenstyrke. ³§Ã¸°ì UiO.