探花精选

Forskningsprisen

Prisen tildeles en forsker, en forskningsgruppe eller et forskningsmilj酶 som har utmerket seg ved fremragende forskning.

Prisvinneren m氓 v忙re nasjonalt ledende p氓 sitt fagfelt, og 鈥 s氓fremt fagfeltet eksisterer i andre land 鈥 ogs氓 v忙re vel anerkjent av ledende utenlandske fagmilj酶er.

Forskningsprisen tildeles vekselvis humaniora og samfunnsvitenskap eller medisin og naturvitenskap. I 2025 tildeles prisen forskere i humaniora og samfunnsvitenskap.

Vinnere av forskningsprisen

2024: Ingunn Kathrine Wehus og Hans Kristian K. Eriksen

Professorer ved Institutt for teoretisk astrofysikk, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

portrettfoto av  Kathrine Wehus og聽Hans Kristian K. Eriksen

og tildeles forskningsprisen for sitt arbeid knyttet til den kosmiske mikrob酶lge-bakgrunnsstr氓lingen (CMB), omtalt som overskuddsvarmen fra Big Bang.

CMB er det eldste lyset i universet, og gir oss verdifull informasjon om universets f酶dsel og utvikling. Dette er v氓r viktigste kilde til 氓 forst氓 de grunnleggende naturlovene som virket under universets skapelse. Wehus og Eriksen har utviklet avanserte analysemetoder som har bedret v氓r forst氓else av universet. Dette har gitt  banebrytende gjennombrudd p氓 forskningsfeltet.

De har en usedvanlig h酶y publikasjonsrate og har n酶kkelroller i flere ledende eksperimenter internasjonalt. De har dessuten bygget opp et godt fagmilj酶 ved UiO og oppmuntret yngre forskere til 氓 lede prosjekter. Dette har bidratt til 氓 styrke UiOs CMB-milj酶 til 氓 bli et av de sterkeste i verden.

2023: 脴ystein Linnebo

Professor ved Institutt for filosofi, ide- og kunsthistorie og klassiske spr氓k, Det humanistiske fakultet

Portrett av 脴ystein Linnebo

Professor tildeles forskningsprisen for sitt arbeid innenfor fagomr氓dene filosofisk logikk og matematikkens filosofi, i tillegg til spr氓kfilosofi, metafysikk, bevissthetsfilosofi og vitenskapsfilosofi.

Arbeidene hans kjennetegnes av klarhet, logisk stringens og allmennfilosofisk innsikt. Han har en lang publikasjonsliste med artikler i verdensledende tidsskrifter og b酶ker publisert i internasjonale toppforlag.

Linnebo kom til filosofien med en av de aller beste mastereksamener i matematikk i Norge. Arbeidene hans er ofte interdisiplin忙re, og kombinerer teknisk avanserte innsikter p氓 tvers av natur- og humanvitenskapene. Denne sjeldne kombinasjonen gj酶r ham til en unik filosof, ikke bare i norsk kontekst, men ogs氓 i internasjonal sammenheng. Som eneste norske humanist har Linnebo mottatt b氓de Starting Grant og Advanced Grant fra Det europeiske forskningsr氓det (ERC).


2022: Ludvig Magne Sollid

Professor ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, Institutt for klinisk medisin, Det medisinske fakultet

tildeles forskningsprisen for sine fremragende bidrag til forskning p氓 c酶liaki og immunologi.

Sollid er internasjonalt ledende p氓 c酶liakiforskning og immunologisk forskning. Mange av forskningsresultatene hans har v忙rt avgj酶rende innen c酶liakforskningen. Ved 氓 studere sykdomsmekanismene for c酶liaki, har han bidratt til innsikt i grunnleggende immunologiske prinsipper som kan anvendes p氓 forskning p氓 andre autoimmune sykdommer.

Sollid har bidratt vesentlig til at Avdeling for Immunologi er et av de fremste forskningsmilj酶ene p氓 UiO og OUS. Han har vunnet en rekke priser for sin fremragende forskning, b氓de nasjonalt og internasjonalt.


2021: Geir Ulfstein og Andreas F酶llesdal

Professorer ved PluriCourts, Det juridiske fakultet

og kombinerer filosofi, rettsvitenskap og statsvitenskap for 氓 studere de ulike internasjonale domstolsordningene p氓 forskjellige saksomr氓der.

I l酶pet av samarbeidet har de knyttet til seg internasjonalt ledende forskere og unge rekrutter i spennende tverrfaglige samarbeid, og bidratt til 氓 sette Universitetet i 探花精选 p氓 kartet n氓r det gjelder forskning p氓 internasjonale domstoler.


2020: Ole Andreassen

Professor ved Institutt for klinisk medisin, Det medisinske fakultet

Portrettbilde av Ole Andreassen

er anerkjent som en verdensledende forsker p氓 sitt felt, en meget viktig milj酶bygger nasjonalt og internasjonalt samt en s忙rdeles dyktig formidler. S忙rlig viktig er hans innsats i utviklingen av nye analysemetoder for big data, som har bidratt til 氓 avdekke den genetiske arkitekturen til psykiske lidelser.  Han har ogs氓 bidratt til 氓 酶ke statusen til mental helse som fagfelt i Norge og til at NORMENT er blitt en viktig internasjonal akt酶r p氓 dette fagomr氓det.


2019: Sigrid Bl枚meke

Senterleder ved Centre for Educational Measurement (CEMO), Det utdanningsvitenskapelige fakultet.

Portrettfoto av Sigrid Bl枚meke

Sigrid Bl枚meke leverer forskning p氓 sv忙rt h酶yt niv氓, og har p氓 f氓 氓r gjort CEMO til en viktig internasjonal akt酶r p氓 utdanningsfeltet. Hennes mest sentrale bidrag er en teoretisk modell for l忙rerkompetanse, og instrumenter for 氓 kartlegge slik kompetanse.

Hun har en omfattende publikasjonsvirksomhet, som gjenspeiler hennes internasjonale orientering.  Hun har mottatt flere forskningspriser og ledet en rekke eksternfinansierte prosjekter.  I tillegg har hun veiledet over 30 ph.d.-kandidater og s酶rget for betydelig rekruttering til og utvikling av feltet.


2018: Harald Alfred Stenmark

Professor ved Institutt for klinisk medisin, Det medisinske fakultet.

Bilde av Harald Alfred Stenmark

 fagfelt er basal kreftforskning og cellebiologi. De internasjonale gjennombruddene har kommet innen forskning p氓 cellenes ulike funksjoner. Stenmark har publisert mange artikler i ledende tidsskrifter, inkludert syv artikler i Nature.  Arbeidene hans er hyppig sitert, og han har f氓tt flere priser for sin forskning, blant annet Anders Jahres medisinske pris til yngre forskere og Kong Olav Vs kreftforskningspris.

Han har mottatt to Advanced Grant fra The European Research Council. Han leder n氓 sitt andre Senter for fremragende forskning, Centre for Cancer Cell Reprogramming. Stenmark har en spesiell evne til 氓 bygge et stimulerende og ledende internasjonalt forskningsmilj酶, og beskrives som en engasjert og gener酶s leder som tar vare p氓 de unge talentene.


2017: Thomas Hylland Eriksen

Professor ved Sosialantropologisk institutt, Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Bilde av Thomas Hylland Eriksen

er blant Europas fremste antropologer, og en ener i sitt fag i Norge. Hylland Eriksen er en enest氓ende formidler og en usedvanlig produktiv forsker som blir flittig sitert.

Arbeidet hans kan deles inn i to hovedkategorier: forskningen p氓 鈥渒reolske鈥 samfunn, og forskningen p氓 kulturell kompleksitet i Europa.  I 2004 -2010 ledet han CULCOM, et program som involverte fem fakulteter. Temaet var kulturell kompleksitet, endring og identitetspolitikk.

I de seinere 氓rene har forskningen hans handlet om klimaendringer og milj酶utfordringer. Prosjektet 芦Overheating禄 tar for seg samtidens kriser, kulturelt, 酶konomisk og milj酶messig.


2016: Trond H. Torsvik

Professor ved Institutt for geofag, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

Bilde av Trond Helge Torsvik

har beskrevet hvordan man kan forklare koblingen mellom de dype delene av jordas indre med jordas overflate. Dette har han gjort ved 氓 studere storskala vulkanske hendelser gjennom hele den geologiske tidsskalaen. Torsvik har ogs氓 vist en unik evne til 氓 integrere vidt forskjellige fag i utviklingen av modeller som rekonstruerer fordelingen av kontinenter p氓 jorden gjennom de siste 500 millioner 氓r. Med disse modellene kan man n氓 ogs氓 beskrive jordas geografiske forhold og klima i tidligere geologiske perioder med sv忙rt stor presisjon.

Torsvik er blant verdens mest siterte forskere innen paleomagnetisme, geodynamikk, paleogeografi og jordens historie. Torsvik beskrives som en unik milj酶bygger, og har gjennom sin karriere bygget opp og ledet flere store forskningsgrupper.


2015: Kristine Beate Walhovd og Anders Martin Fjell

Professorer ved Psykologisk institutt, Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

Bilde av Kristine Beate Walhovd og Anders Martin Fjell

og leder forskningsgruppen 芦Livsl酶psendringer i hjerne og kognisjon禄 som er utpekt som verdensledende forskningsmilj酶 ved UiO. De har sammen publisert over 100 vitenskapelige artikler.

Ekteparet ligger i forskningsfronten p氓 feltet som kalles livsl酶psforskning og har det siste ti氓ret satt i gang store nevrokognitive langtidsstudier av deltakere i alle aldere mellom 0 til 100 氓r. M氓let er 氓 forst氓 endringer i hjernen og mentale prosesser gjennom hele livsl酶pet, og hvordan disse endringene kan optimaliseres.

Deres mest siterte artikler dreier seg om m氓lbare aldringsendringer i hjernen og hvordan disse endringene har sammenheng med endringer i kognitiv funksjon.

De leder ogs氓 hvert sitt ERC-prosjekt.

Vinnere 1994鈥2014

脜谤 Vinnere

2014

Bernt 脴ksendal, Matematisk institutt, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet.

2013

P氓l Aukrust ved Institutt for indremedisinsk forskning, Det medisinske fakultet og Seksjon for klinisk immunologi og infeksjonsmedisin (OUS, Rikshospitalet), Det medisinske fakultet

2012

Mats Carlsson ved Institutt for teoretisk astrofysikk, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

2011

Cathrine Fabricius Hansen, Institutt for litteratur, omr氓destudier og europeiske spr氓k, Det humanistiske fakultet

2010

Johan Moan, Fysisk institutt, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

2009

Professor Christian Brochmann, Naturhistorisk museum
2008 Professor Tore Slagsvold, Biologisk institutt, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
2007 Professor Signe Howell, Sosialantropologisk institutt , Det samfunnsvitenskapelige fakultet,
2006 Professor Trygve Helgaker, Kjemisk institutt, Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet,)
2005 Professor Christoph Harbsmeier, Institutt for kulturstudier og orientalske spr氓k, Det humanistiske fakultet
2004 Professor Jon Storm-Mathisen, Institutt for medisinske basalfag og CMBN
2003 Professor Jan Terje Lifjeld, Zoologisk museum
2002 Professor Anne-Lise B酶rresen Dale, Instituttgruppe for klinisk medisin, Det medisinske fakultet
2001 Professor Stig K. A. Johansson, Institutt for britiske og amerikanske studier, Det historisk-filosofiske fakultet
2000 Professor Sjur Olsnes, Institutt for kreftforskning, Radiumhospitalet, Det medisinske fakultet
1999 Professor Svenn Torgersen, Psykologisk institutt, Det samfunnsvitenskapelige fakultet
1998 Professor Per Brandtz忙g, Instituttgruppe for laboratoriemedisin, Det medisinske fakultet
1997 Professor Michael Hoel, Sosial酶konomisk institutt, Det samfunnsvitenskapelige fakultet
1996 Professor Nils Christian Stenseth, Biologisk institutt, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
1995 Professor Dagfinn F酶llesdal, Filosofisk institutt, Det historisk-filosofiske fakultet
1994 Professor Ole Petter Ottersen, Anatomisk institutt, Det medisinske fakultet

 

Om Universitetets priser

Etter vedtak i Universitetsstyret deler Universitetet i 探花精选 氓rlig ut priser for forskning, utdanning, formidling og innovasjon.

Prisene deles ut p氓 Universitetets 氓rsfest i september.

G氓 til hovedside for Universitetets priser
Publisert 9. juni 2011 15:26 - Sist endret 10. feb. 2025 11:19