Forskningsetisk utvalg ved UiO (FEU) mottok en melding som uttrykte bekymring for at en stipendiat tilknyttet et utenlandsk universitet kunne ha benyttet UiO som forfatteradresse p氓 feil premisser for 氓 酶ke kredibiliteten til to vitenskapelige artikler, og at hun muligens hadde overf酶rt data til det utenlandske universitetet i skjul.
FEU p氓pekte at deres mandat gir dem rett til 氓 vurdere saker som omhandler forskningsetikk, men ikke anklager om brudd p氓 eksportkontrollregelverket.
De startet med 氓 vurdere om det hadde skjedd brudd p氓 forskningsetikken i det hele tatt, som er det f酶rste vilk氓ret for vitenskapelig uredelighet.
I vurderingen fant FEU at stipendiatens veiledere ved UiO var tilstrekkelig informert om hennes tidligere arbeid og det p氓g氓ende samarbeidet med det utenlandske universitetet. Dette samsvarte med de etiske kravene som stilles til internasjonale forskningssamarbeid om n酶dvendig kommunikasjon rundt forskningen, roller og ansvar.
FEU kom videre til at stipendiaten, som var ansatt ved UiO da hun bidro til de aktuelle artiklene, rettmessig hadde brukt universitetets adresse i tr氓d med de gjeldende retningslinjene for adressering.
Utvalget konkluderte derfor med at det ikke var brudd p氓 anerkjente forskningsetiske retningslinjer eller indikasjoner p氓 systemfeil i saken. Konklusjonen var enstemmig.
Henvisninger
- Forskningsetikkloven (2017) 搂搂 6 og 8
- Forvaltningsloven (1967) 搂 6
- All European Academies (ALLEA): European Code of Conduct for Research Integrity (2023)
- Singapore Statement on Research Integrity (2010)
- Montreal Statement on Research Integrity in Cross-Boundary Research Collaborations (2013)
- Standard for forskningsintegritet ved UiO
- UiOs adresseringsinstruks og retningslinjer for ulike grupper (2015)
- Retningslinjer for behandling av enkeltsaker om mulig brudd p氓 anerkjente forskningsetiske normer ved UiO (2023)
Teksten er forbedret ved hjelp av UiO GPT.