探花精选

English version of this page

Sak 2022/40488

Sammendrag av uttalelse fra Forskningsetisk utvalg ved UiO.

Forskningsetisk utvalg ved UiO (FEU) bemerker: Den innmeldte forskeren klaget inn saken til Nasjonalt utvalg for gransking av uredelighet i forskning (Granskningsutvalget 鈥 GRU), som konkluderte med at det ikke forel氓 brudd p氓 forskningsetiske normer. Dermed forel氓 heller ingen vitenskapelig uredelighet, ikke systemfeil, og ingen vitenskapelige arbeider ble anbefalt rettet eller trukket tilbake. GRU kom med en institusjonell anbefaling om relasjonen mellom HR og forskningsetikk. Deres saksnummer er 2023/105.

FEUs uttalelser er som hovedregel offentlige, og FEU vil derfor likevel redegj酶re for sin vurdering i saken:

En tidligere PhD-kandidat ved Det medisinske fakultet meldte inn sin tidligere veileder for mulige brudd p氓 anerkjente forskningsetiske normer. Den tidligere kandidaten blir heretter omtalt som 芦Melder禄, og den tidligere veilederen som 芦Innmeldte禄.

FEU vurderte saken grundig og belyste flere sider av forskningsetisk integritet. De mest sentrale retningslinjene omhandlet kollegialitet, respekt, ansvarlighet, god henvisningsskikk, fastsetting av forfatterskap og betydningen av maktubalanse i forskningssamarbeid. FEU uttalte at erfarne forskere skal opptre tillitvekkende i samarbeid med nyrekrutterte forskere, og at ledere av internasjonale forskningssamarbeid har plikt til 氓 utvise en profesjonell h酶flighet.

Sakens kjerne var et manuskript som var en del av kandidatens PhD-avhandling. Manuskriptet var et resultat av et internasjonalt forskningssamarbeid med flere medforfattere, og Melder stod som f酶rsteforfatter da hun disputerte.

Innmeldte var Melders PhD-veileder, n忙rmeste administrative leder, leder av forskningsgruppa, prosjektleder, mottaker av prosjektbevillingen og korresponderende forfatter av manuskriptet. Melders engasjement i forskningsgruppa og UiO ble avsluttet etter at hun disputerte, men hun 酶nsket 氓 fortsette p氓 universitetet i samme gruppe og s酶kte postdoktor stilling der. Innmeldte hadde myndighet i den aktuelle jobbs酶kerprosessen.

Manuskriptet ble refusert av flere vitenskapelige tidsskrifter og det oppstod uklarheter om roller og ansvar under revideringene. Da manuskriptet omsider ble publisert var forfatterekkef酶lgen endret slik at Melder stod som tredje medforfatter i stedet for f酶rsteforfatter. Melder hadde godkjent endringen p氓 innsendingspunktet.

Kort tid etter publiseringen tok Melder saken til Forskningsetisk utvalg ved UiO (FEU). Melder mente hun var blitt ekskludert fra revideringsarbeidet og hindret tilgang til egne forskningsdata. Derfor fikk hun ikke en reell anledning til 氓 gj酶re de n酶dvendige endringene i manuskriptet og dermed forsvare posisjonen som f酶rsteforfatter. Innmeldtes oppfatning var derimot at Melder ikke hadde gitt reelle bidrag under revideringsarbeidet, at endringen i forfatterrekkef酶lgen reflekterte bidragene korrekt p氓 publiseringstidspunktet, og at Melder selv hadde godkjent endringen. 

FEUs vurdering tok utgangspunkt i to faktiske sp酶rsm氓l: om prosessen frem til endringen i forfatterrekkef酶lgen var gjennomf酶rt i tr氓d med relevante etiske normer og om selve endringen var forskningsetisk forsvarlig. De mest sentrale bevisene i saken var partenes forklaringer til FEU, kopier av korrespondansen mellom dem og medforfatterne og til sammen seks ulike versjoner av manuskriptet.

Det juridiske sp酶rsm氓let FEU m氓tte ta stilling til, var om de mulige bruddene p氓 relevante forskningsetiske normer utgjorde vitenskapelig uredelighet etter forskningsetikkloven 搂 8, annet ledd. Saken ble vurdert utfra reglene i en rekke forskningsetiske dokumenter som forplikter alle forskere ved UiO. FEU identifiserte flere normbrudd som samlet sett utgjorde vitenskapelig uredelighet i henhold til alternativet 芦andre alvorlige brudd禄.

I vurderingen av prosessen frem mot publiseringen la FEU vekt p氓 Innmeldtes manglende respekt for Melder. Dette viste seg gjennom den gradvise ekskluderingen av Melder fra revideringsprosessen, at Innmeldte de facto overtok ledelsen av prosessen og dermed skapte forvirring rundt Melders ansvar og rolle, samt en generelt streng og uvennlig kommunikasjonsstil. I tillegg ble Melders spesifikke sp酶rsm氓l om 氓 f氓 tilgang til forskningsdata og 氓 oppn氓 kontakt med medforfatterne st氓ende ubesvarte. FEU mente at Innmeldtes opptreden var uforenelig med de forskningsetiske prinsippene for godt lederskap, og at Innmeldte burde tatt hensyn til sin overordnede rolle og ubalansen i makt, autoritet og akademisk status.

I vurderingen av endringen i forfatterrekkef酶lgen mente FEU at Melders bidrag til manuskriptet fortsatt var vesentlig i versjonen som ble publisert. Samtidig mente FEU at et forfatterkollektiv st氓r fritt til 氓 bestemme forfatterrekkef酶lgen, gitt at disse var kollektivt dr酶ftet slik integritetsnormene p氓peker at de skal v忙re. Melderen hadde sendt en skriftlig godkjennelse av denne, men hevdet at dette var et ugyldig samtykke fordi det var avgitt under press. FEU fant ikke grunn til 氓 betvile Melders fremstilling av faktum.

N氓r det gjaldt sp酶rsm氓let om subjektiv skyld, mente FEU at Innmeldte hadde opptr氓dt grovt uaktsomt i sin mangelfulle oppfyllelse av de etiske forpliktelsene. FEU fant det ikke bevist at Innmeldte forsettlig hadde brutt normene, men mente at hennes utf酶ring av arbeid viste utilstrekkelig kunnskap om innholdet i og betydningen av forskningsetiske normer hun er forpliktet av som ansatt ved UiO. Dette m氓 karakteriseres som grovt uaktsomt av en erfaren forsker.

FEU anbefalte at den publiserte artikkelen ble rettet slik at forfatterrekkef酶lgen ble som den opprinnelige med Melder som f酶rsteforfatter. I tillegg mente FEU at Melder skulle bli kreditert som korresponderende forfatter, og at Innmeldte skulle miste denne krediteringen.

Videre rettet FEU kritikk mot UiO for manglende oppf酶lging av forskergruppa, som var organisert p氓 tvers av fakulteter. FEU var ogs氓 kritiske til at samme person hadde f氓tt personalansvar, v忙rt leder av forskningsgruppa og av det eksternt finansierte prosjektet i tillegg til 氓 f氓 rollen som hovedveileder. Dette ga en risiko for dysfunksjonelle avhengighetsforhold og isolasjon av nyrekrutterte forskere.

Innmeldte i denne saken er samme person som den innmeldte i sak 2022/40054.

FEUs konklusjon i saken var enstemmig.

Henvisninger

  • Forskningsetikkloven (2017) 搂 搂 6 og 8
  • Forskningsetikkforskriften (2018) 搂 7 siste ledd
  • Prop.158 L (2015鈥2016) Lov om organisering av forskningsetisk arbeid (forskningsetikkloven) s. 33.
  • Standard for forskningsintegritet for UiO, spesielt punkt 3.8 
  • Den nasjonale forskningsetiske komit茅 for naturvitenskap og teknologi (NENT): 芦Forskningsetiske retningslinjer for naturvitenskap og teknologi禄 (2015), spesielt nr. 5
  • Singapore Statement on Research Integrity (2010), spesielt innledende avsnitt.
  • Montreal Statement on Research Integrity in Cross-Boundary Research Collaborations (2013), spesielt punktene 2, 5, 12, 14 og 18
  • ALLEA: European Code of Conduct for Research Integrity (2017), spesielt punkt 1鈥漅espekt鈥 og punktene 2.4, 2.6 og 3.2
  • International Committee of Medical Journal Editors. Defining the Role of Authors and Contributors(鈥榁ancouveranbefalingene鈥) (2022), punkt 2
  • Retningslinjer og ressurser fra 鈥楥ommittee on Publication Ethics Guidelines鈥 (COPE), og fra det aktuelle vitenskapelige tidsskriftet


Flere uttalelser og sammendrag fra Forskningsetisk utvalg

Publisert 2. sep. 2024 12:05 - Sist endret 17. jan. 2025 15:03