探花精选

Fem nye samfunnsinnovasjon-prosjekter

Forebygging av psykiske lidelser, eller digitale plattformer for 氓 m氓lrette helseintervensjoner og motvirke sosial ulikhet kan bli resultatet av de nye prosjektene som n氓 er plukket ut til SPARK Samfunnsinnovasjon.

Bildet kan inneholde: person, smil, h氓r, hode, lykke.

鈥 Det kom inn 12 prosjekter med stort faglig spenn, som ble vurdert av et bredt sammensatt panel. Universitetsledelsen har vedtatt at fem av disse hver f氓r om lag 800 000 i prosjektst酶tte, fordelt over to 氓r, sier Vebj酶rn Bakken, direkt酶r UiO:Energi og milj酶, som er vertskap for SPARK Samfunnsinnovasjon.

Prosjekter fra tre forskjellige fakulteter

De fem prosjektene som n氓 blir tatt opp i SPARK Samfunnsinnovasjon-programmet er:

"Advancing the 鈥淪IBS鈥. Group Intervention for Siblings of Children with Chronic Disorders 鈥 (ADVANCE SIBS)"

Krister W. Fjermestad, Psykologisk institutt, Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

M氓let med ADVANCE-SIBS er 氓 gi flere familier tilgang til tiltaket SIBS, som er en gruppebasert intervensjon for s酶sken og foreldre til barn med kronisk sykdom. Bakgrunnen for SIBS er at s酶sken til barn med kronisk sykdom har 酶kt risiko for psykiske helseplager p氓 grunn av utfordringene kronisk sykdom representerer for familien. ADVANCE-SIBS har en nasjonal del hvor m氓let er 氓 gi minoritetsspr氓klige familier tilgang til SIBS, og en internasjonal del, hvor m氓let er videre utbredelse av SIBS i Storbritannia, Australia, Kambodsja, Nederland, Danmark og USA.

"Nabolagshelse"

Tilmann von Soest, Psykologisk institutt, Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

Tenk om det fantes en plattform som brukte avansert dataanalyse og maskinl忙ring for 氓 kartlegge folkehelse og levek氓r p氓 detaljert geografisk niv氓? Vel, det gj酶r det. Nabolagshelse hjelper kommuner og andre offentlige akt酶rer med 氓 identifisere sosiale og helsemessige ulikheter, evaluere folkehelsetiltak og planlegge m氓lrettede intervensjoner for sunnere lokalsamfunn.

"Untapped potential: Better learning from exams to close inequality gaps using generative AI and high-quality data"

Stefan Kilian Schauber, Seksjon for helsevitenskapelig pedagogikk, Det medisinske fakultet.

Prosjektet "Untapped Potential" fokuserer p氓 氓 skape en endring i undervisning og vurdering innen h酶yere utdanning, med et f酶rste skritt mot 氓 forbedre l忙ringen fra eksamener. Vi ser eksamener som en uutnyttet ressurs med h酶y-kvalitets data. Ved 氓 anvende utdanningsteknologi og kunstig intelligens p氓 en pedagogisk meningsfull m氓te, kan vi utnytte disse dataene best mulig. Dette vil kunne 酶ke kvaliteten p氓 utdanningen betraktelig. For 氓 realisere dette potensialet arbeider vi med 氓 utvikle en skalerbar teknisk infrastruktur og involverer studenter, undervisere og samarbeidspartnere innen h酶yere utdanning og utdanningsteknologibransjen.

"Data-informed Reflection Tool for Teamwork Simulation Training (SIMTEAM)"

Crina Dam艧a, Institutt for pedagogikk, Utdanningsvitenskapelig fakultet.

I en rekke profesjonsutdanninger, for eksempel i sykepleie, brukes simuleringer n氓r team skal l忙re og trene p氓 oppgaver og krisesituasjoner sammen. Gjennom simuleringene samles data om teammedlemmenes handlinger og kommunikasjon. Disse dataene kan brukes til 氓 skape og st酶tte refleksjon og l忙ring hos deltakere, og det er dette SIMTEAM-prosjektet s酶ker 氓 gj酶re med sin innovasjon. Innovasjonen integrerer et banebrytende interaktivt dashboard med en forskningsbasert metode for datadrevet refleksjon. I refleksjons酶kter bruker teamet dashbordet til 氓 gjenoppleve og analysere teamarbeidet de har gjennomf酶rt. Metodikken inneholder ogs氓 veiledningsmateriale for l忙rere og deltakere. Innovasjonen vil kunne tas i bruk i de fleste profesjonsrettede studieprogrammer, og ogs氓 p氓 arbeidsplasser der simulering brukes som l忙rings- og treningsmetode.

"LangCom: The Language Community Web Platform Pilot"

Veslem酶y Rydland, Institutt for pedagogikk, Utdanningsvitenskapelig fakultet.

Prosjektet vil utvikle en nettbasert plattform som gir barnehager tilgang til forskningsbaserte ressurser for 氓 st酶tte barns spr氓kutvikling. Ressursene fokuserer p氓 profesjonsutvikling, foreldresamarbeid og spr氓kst酶ttende aktiviteter for barna. Den nettbaserte plattformen vil inkludere flerspr氓klige ressurser og b酶r benyttes i samarbeid med st酶ttesystemer som pedagogisk-psykologisk tjeneste. 

Om SPARK Samfunnsinnovasjon

I 2021 startet UiO opp med seks prosjekter i en pilot for SPARK Samfunnsinnovasjon, for 氓 st酶tte innovasjonsaktiviteter s忙rlig innen samfunnsvitenskap og humaniora.  

Disse ble avsluttet i 2023. Etter ny utlysning ble fire nye prosjekter tatt opp i programmet ifjor og n氓 er ytterligere fem nye initiativ plukket ut med oppstart tidlig i 2025.

 

 

Publisert 14. jan. 2025 13:28 - Sist endret 14. feb. 2025 11:10