For arrangørene stilte Jihad Al-Mahdi fra Studenter for Palestina, Studentparlamentets leder Sondre Matthias Klungland, Hege Hermansen, Akademisk nettverk for Palestina, og Amna Mahmood, gjennomføringsstipendiat ved UiO.
UiO-ledelse var representert ved rektor Svein Stølen, universitetsdirektør Arne Benjaminsen og assisterende universitetsdirektør Johannes Falk Paulsen. Påtroppende rektor Ragnhild Hennum deltok også.
– Vi har lyttet til de fire representantene fra ulike grupperinger og jeg har presisert vårt tidligere kommuniserte og tydelige ståsted om at vi ikke har bilaterale institusjonelle samarbeidsavtaler med israelske universiteter, og at det ikke er aktuelt å inngå slike, sier rektor Svein Stølen. Denne politikken vil også bli fulgt opp av UiOs nye rektor Ragnhild Hennum når hun tiltrer 1. august.
Stølen understreker at det er svært viktig for ham å beskytte den akademiske friheten til UiOs forskere. Det betyr at den enkelte forsker fritt skal kunne velge problemstilling, hvilke metoder hen bruker i forskningen, hvordan resultatene skal publiseres og hvem de vil samarbeide med – alt innenfor våre forskningsetiske retningslinjer.
– Det innebærer at forskerne selv vurderer om de vil inngå i akademisk forsker-til-forsker-samarbeid med forskere ved israelske institusjoner og eventuelt søke eksterne midler til dette. Det skal gjøres etiske vurderinger av de spesifikke forskningsprosjektene, sier Stølen.
Konkret ble universitetsledelsen enige med demonstrantene om å:
- Orientere om status i implementeringen av nye retningslinjer for innkjøp. Styret vedtok i fjor nye etiske retningslinjer for innkjøp. Disse er iverksatt og informert om på nettsidene /om/regelverk/etiske-retningslinjer/anskaffelser.html. En vurdering av implementeringen vil bli gitt i styret kommende høst.
- UiO vil arbeide for at våre strengere innkjøpsrutiner blir standard i sektoren gjennom Universitets- og høyskolerådet, og at de blir gjeldende for tjenesteleverandører til sektoren.
- Be UiOs forskningsetiske utvalg vurdere om UiOs forskningsetiske retningslinjer bør tydeliggjøres jfr. et innspill om «Policy on Ethical Academic Ties (PEAT)» demonstrantene leverte ledelsen.
- Bekrefte og tydelig kommunisere ledelsens politikk når det gjelder institusjonelle samarbeidsavtaler: Det vil ikke vil inngås institusjonelle avtaler med israelske universiteter nå.
- Undersøke om de etiske vurderingene knyttet til inngåelsen av faglige forsker-til-forsker-samarbeid med finansiering fra EU og Forskningsrådet mellom forskere fra UiO og forskere ved israelske institusjoner kan gjøres tilgjengelige.