– Dette er svært hyggelig. Vi tar alle rangeringer med en klype salt, men dette er konsistent med tildelinger av ERC-midler i Europa, fagevalueringer og tildelinger av sentre for fremragende forskning i Norge, sier rektor Svein Stølen.
UiO skårer aller best på forskningskvalitet, hvor vi er på 95. plass på verdensbasis. Sammenlignet med i fjor får UiO høyere skår på alle hovedområdene i undersøkelsen, som er forskning, undervisning, industrisamarbeid og internasjonalisering.
Budsjetter under press

– Virkelig gode universiteter har vist seg å være en motor for et nytt næringsliv basert
på disruptive innovasjoner. Vi skal jobbe hardt for å fortsette dette gode arbeidet, men den politiske utviklingen vil gjøre det vanskelig å holde posisjonen i årene fremover, sier Stølen.
Han viser til den nylig publiserte rapporten «», også kalt Draghi-rapporten. Denne peker på Europas konkurransekraft må styrkes, og at det må utvikles flere verdensledende universiteter i Europa. Han trekker også fram realnedgang i budsjettene, færre midler til fri forskning og skolepenger for studenter utenfor EU/EØS-området.
– Rangeringen er spesielt imponerende nÃ¥r vi vet ̽»¨¾«Ñ¡s budsjetter har vært og er under betydelig press. Vi trenger mer, ikke mindre midler til fri fremragende forskning, og politikere som tør Ã¥ prioritere investeringer for fremtiden, fortsetter Stølen.
LES MER: Statsbudsjettet 2025: Et svakt budsjett
– Til sist er det bare å si tusen takk til dedikerte og sterke kollegaer, som har kompensert for statens budsjettkutt, avslutter Stølen.
Om rangeringen
Times Higher Education sammenligner universiteter innen indikatorer som måler undervisning, forskning, industrisamarbeid og internasjonalisering. 2092 universiteter fra 115 land og regioner er rangert. Karolinska Institutt i Sverige er rangert høyest i Norden, på 49. plass. Helt øverst finner vi The University of Oxford, for niende år på rad.