Hilsen fra viserektor for utdanning Bjørn Stensaker
Utdanningskonferansen er den viktigste arenaen vi har for deling av erfaringer på tvers av fakulteter og fagmiljøer, og årets konferanse har et program som er mer aktuelt enn noen gang.
– Et viktig utviklingstrekk ved Utdanningskonferansen er hvordan synspunkter og innspill fra vitenskapelig ansatte, studieadministrasjon og studenter har skapt et mer dialogisk format på dagen, mer involvering, og mer engasjement. Jeg gleder meg litt ekstra til å kunne annonsere hvem som er blitt årets meritterte utdannere. Det er alltid veldig hyggelig å kunne sette pris på de som har gjort en ekstra innsats for å løfte utdanningskvaliteten ved UiO.
Program 2024
Er du lat? 1: La studentene gjøre jobben
Sesjonen er utarbeidet av UiOs pedagogiske akademi, og er det første i Er du lat?-serien, som holdes på årets konferanse.
– Vi påstår at studentene er en uutnyttet ressurs i undervisningen på UiO. Alle som deltar i denne sesjonen om samskaping er opptatt av å skape engasjerende læringsmiljøer hvor studenter og undervisere utvikler kunnskap sammen. Da vi har inkludert studenter i vår undervisning har de bidratt med kreative og nyttige innspill som er med på å gjøre undervisningen mer engasjerende. Dette fordi undervisningen da i større grad tar utgangspunkt i deres spørsmål, perspektiver, behov og interesser. Det er dette vi ønsker å vise og konkretisere for kollegaer på UiO.
Vi vil at deltakerne på vår sesjon blir positivt overrasket over hvor enkelt det er å få med studenter i å utvikle undervisning, samtidig som det løfter undervisningskvaliteten.
Møt oss
Greta Björk Gudmundsdottir, Douwtje L. van der Meulen, Kristin Vasbø og Omid Mirmotahari.
Tid og sted
Kl. 10.15 til 11.00 den 28. november, Auditorium 2 i Georg Sverdrups hus.
Læringsdesign på 123 med ABC
Sesjonen er utarbeidet av læringsdesign-fagmiljøet ved LINK, og ledes av LINK med medvirkende gjester fra Universitetet i ̽»¨¾«Ñ¡ Karriere.
– Vi har i mange år arbeidet med emneutvikling for å hjelpe fagmiljøer å designe eller redesigne sine emner, kurs, programmer, og MOOCs. Det siste året har vi systematisert flere av disse erfaringene og tilnærmingene, med hensikt om å synliggjøre hva vår helhetlige metode går ut på, og hvordan flere kan ta denne i bruk, både med og uten vår deltakelse. ABC-læringsdesign som vi presenterer i vår sesjon i år, er et utdrag av denne metoden.
ABC har vært en suksessfaktor for at fagmiljøene har fått et felles vokabular, rask fremgang, skapt en rød tråd og et gjennomtenkt emnedesign, både med studentaktive læringsformer og digitale komponenter.
– Fagmiljøene har også skrytt av denne metoden. Vi er motstandere av hemmelighold, og tror kjennskap til ABC er noe mange vil få gleden av.
Møt oss
Mikkel K. Skjeflo, Marianne Fuglestrand, Siri Jønnum, Mirjana Coh, Helene A. Christiansen og Gisle Hellsten.
Tid og sted
Kl. 10.15 til 11.00 den 28. november, LINKEN i Georg Sverdrups hus.
Studentledere i utdanningsutvikling: muligheter og utfordringer – fra et studentperspektiv
Sesjonen er utarbeidet av Nasjida Noorestany, studentteam ved CELL, og Hannah Mülder, stipendiat ved IPED tilknyttet LINK, CELL og SHE. Hannah forteller om hvor inspirasjonen for denne sesjonen kommer fra.
– De siste årene har jeg hatt gleden av å intervjue, snakke og jobbe med studentpartnerne som Nasjida. Hver gang blir jeg like inspirert av hvor reflekterte og målbevisste disse studentene er. De tar ansvar, eierskap og skaper forandring sammen med vitenskapelige- og administrative ansatte.
Det er ikke lett å være student og samtidig representere studentenes perspektiv i diskusjoner med ansatte, samt jobbe med forskning og innovasjonsprosjekter. Det krever både mot og innsats, og det er imponerende hvordan de får det til.
– Hvis du vil bli inspirert til å utvikle undervisningen din i studentpartnerskap, eller du bare trenger å få litt håp for utdanningenes fremtid, er du nødt til å velge denne sesjonen! Vi håper du går ut av sesjonen med en følelse av at innovasjon og kvalitetsutvikling i utdanningen skjer hver dag, hele tiden, og i tett samspill med hverandre.
Møt oss
Nasjida Noorestany og Hannah Mülder.
Tid og sted
Kl. 11.15 til 12.00 den 28. november, Undervisningsrom 2 i Georg Sverdrups hus.
Læringsassistenter: UiOs uoppdagede superhelter
Sesjonen er utarbeidet av medlemmene i Nettverket for læringsassistentordningene på UiO. På sesjonen får du se praktiske eksempler fra forskjellige fakulteter og høre om deres erfaringer.
– Vi ønsker at alle på UiO skal få øynene opp for hvor verdifullt det er å ha læringsassistenter, både for studentene, underviserne og for læringsassistentene selv. Læringsassistenter er virkelig superhelter! De kan bidra til mer studentaktivitet og hyppigere tilbakemeldinger.
De kan forklare ting på måter som gjør at studentene forstår bedre, siden de ofte har vært studenter i emnet selv. Ikke minst ser vi at de er nyttige sparringspartnere for underviseren.
– De har også perspektiver og erfaringer som er verdifulle for å forbedre emnedesignet, forteller Kristine Eraker Aasland Hansen og Helene Aalborg Christiansen engasjert.
Møt oss
Hannah Mülder, Helene Aalborg Christiansen, Ane Røvik Wahlen, Tor Ole Bigton Odden, Graciete Sousa Cruz Londrim og Kristine Eraker Aasland Hansen.
Tid og sted
kl. 13.15 til 14.00 den 28. november, LINKEN i Georg Sverdrups hus.
Rart eller innovativt? Å finne kreativitet i undervisningen. Pedagogisk Akademi deler sprø pedagogiske triks
Sesjonen er utarbeidet av UiOs pedagogiske akademi, og byr på korte, men gode tips til undervisningen. Tipsene er ment å være konkrete og inspirerende slik at du skal kunne ta med deg noen som passer for deg og din undervisning. Kom innom sesjonen dersom du ønsker litt inspirasjon fra undervisere som har prøvd mye forskjellig.
– Jeg er engasjert i å planlegge denne sesjonen fordi jeg mener vi har alle så mye å lære av hverandre. Vi spiller hverandre gode av å dele, og lærer sammen, både den som deler, som må sette ord på noe som er bra med egen undervisning, og den som hører på, som kan få inspirasjon til sin undervisningsutvikling, forteller Andreas Haraldsrud, som leder sesjonen sammen med kolleger fra Pedagogisk Akademi.
Møt oss
Jonas Bakken, Jan Magnus Aronsen, Inga Bostad, Arnt Maasø, Tone Gregers, Birgitte Lerheim, Andreas Haraldsrud og Omid Mirmotahari.
Tid og sted
Kl. 12.30 til 13.00 den 28. november, HUMSAM Scene i Georg Sverdrups hus.
Visste du at...
Det var daværende prorektor Gro Bjørnerud, som ønsket en større intern konferanse i forbindelse med saken om satsing på utdanning, som ble forelagt universitetsstyret i februar 2018. Den første konferansen ble holdt eksternt. Så kom konferansen til Blindern i 2019, og har vært her siden.
Før UiO fikk Utdanningskonferansen, var det arrangert studiekvalitetsseminarer i perioden mellom 2007 og 2017 - med pause fra 2012 til 2016. Seminarene hadde et internt preg, med unntak av den nasjonale konferansen som ble arrangert i 2011 i forbindelse med UiOs 200-årsjubileum.
Audun Digerud starter som studiedirektør ved UiO i januar, men han tar turen til Blindern allerede i november.
– Jeg ser frem til å delta på Utdanningskonferansen 2024. Her forventer jeg å lære mer om hvordan UiO arbeider med utdanningskvalitet og læring innenfor ulike områder, og jeg gleder meg til panelsamtalen om innovasjon for utdanningskvalitet.
GPT UiO dikter om UK24
På UiO's konferanse, vi møtes i flokk,
Feirer kunnskap, og noterer i blokk.
Hva kan vi lære, fra hverandres sti?
Hvordan kan vi vokse, i enighet bli fri?
Meritterte utdannere, hylles med sang,
Deres visdom leder, vårt kollegiale sprang
AB Jazz spiller, vi senker vår takt,
Kunst og læring, en uendelig akt.
Felleskap og samarbeid, i ett vi står,
Utdanningskvalitet, vårt fokus, vår vår.
Nye tanker, nye metoder, sammen vi når,
Fremtidens læring, med håp som vi får.
Vil du motta LINKs nyhetsbrev?
Du kan melde deg av nyhetsbrevet .