Livsvitenskapsbygget
Livsvitenskapsbygget blir et felles bygg for ledende universitets- og sykehusmiljøer innen livsvitenskap og skal sikre Norge internasjonal konkurransekraft på området. Her skal studenter og ulike fagmiljøer jobbe tverrfaglig for å utvikle nye løsninger på store utfordringer innen helse og bærekraft med tilgang til det beste og mest moderne utstyret som kreves for å drive forskning og innovasjon i verdensklasse.

Med sine 97 500 kvm blir det Norges største universitets- og sykehusbygg. Kostnadsrammen er på kr 13,3 milliarder kroner. Brukerutstyrsprosjektet har en kostnadsramme på 1,4 milliarder kroner. Innflytting starter i 2026.
Livsvitenskapsbygget har sentral plassering i Norges første innovasjonsdistrikt – ̽»¨¾«Ñ¡ Science City i Gaustadbekkdalen, med kort avstand for forskningsmiljøer ved UiO og ̽»¨¾«Ñ¡ universitetssykehus (OUS). Samarbeidende forskningsinstitusjoner og næringsliv gis tilgang og skal kunne benytte seg av byggets fasiliteter.
Utstrakt tverrfaglig samarbeid – konvergens – grensesprengende forskning
Livsvitenskapsbygget er et konseptbygg, planlagt ut fra konvergensprinsippet – byggets arkitektur og løsninger legger til rette for utstrakt tverrfaglig samarbeid. Grensesprengende forskning oppstår når ulik tanker og ideer møtes på tvers av fag og forskningsområder. Tverrfaglige forskningssamarbeid blir stadig viktigere for å svare på utfordringene vi står overfor. Det være seg håndtering av smittsomme sykdommer (pandemi), en aldrende befolkning (folkehelse), eller et mer bærekraftig samfunn (grønt skifte).
Bedre utdanning for morgendagens arbeidskraft
Livsvitenskapsbygget vil ha moderne og fremtidsrettede undervisningslokaler for utdanning. Tverrfaglig samarbeid ligger til grunn for utdanning innen livsvitenskap. Det er dagens studenter og unge forskere som med sin kompetanse skal skape de nye bærekraftige produktene, tjenestene og arbeidsplassene i nye grønne næringer, som helsenæringen og havnæringen.
Tettere samarbeid for Ã¥ styrke ̽»¨¾«Ñ¡regionen
Med det nye bygget vil UiO og OUS legge til rette for tettere samarbeid og sterkere kobling til samfunnet rundt oss for å styrke verdikjeden fra grunnforsking til anvendelse. Slik kan vi nå målet om høyere kvalitet og relevans i forskning og utdanning, og bedre utnytte innovasjonspotensialet i forskningen.
Livsvitenskapsbygget blir et åpent bygg hvor avansert vitenskapelige utstyret og kompetansen i fagmiljøene blir tilgjengelig for omverdenen. Det skapes en møteplass for studenter, stipendiater, postdoktorer og forskere fra hele UiO og OUS, samt ansatte ved andre forskningsinstitusjoner, helseforetak, kommuner og næringsliv.