Fortsatt preget av covid-19
Et år etter at covid-19 bokstavelig talt traff instituttet ultimo februar 2020, er vi der fortsatt: Coronavirussykdom #19 preger det meste. For en med infeksjonsbakgrunn er dette dessverre ikke uventet. Det er desto mer spektakulært at ny vaksineteknologi skaffer oss flokkimmunitet hvor vi ser effekter allerede. Det vil bli en krevende påske på sykehusene, og mens vi venter, siterer jeg daglig min forhenværende avdelingsleder Brubakk’s standard avslutning på alle meddelelser og e-poster: Hold ut!
Fremtidsrettede prosesser
Hva er nå nytt fra landets største undervisnings- og forskningsmotor Klinmed? Det pågår alltid mye på instituttet. Vi oppsummerer nå fantastisk aktivitet fra fjoråret i årsrapporten for 2020 hvor det meste løper videre.
Instituttledelsen er tungt involvert i store, fremtidsrettede prosesser hvor scenarioer skifter, slik som Nye OUS, Livsvitenskapsbygget og konsekvenser av Grimstad-rapporten, med god hjelp fra mange av dere.
Synliggjøre UiO på universitetssykehusene nå
Egne strukturelle forhold har vi imidlertid mulighet til å ta tak i selv. Selv om instituttet er en gigant på UiO er vi små i sykehuskontekst. Instituttledelsen vil derfor prioritere å synliggjøre organisasjonen. Dette gjør vi ved først å definere Klinmed-lederes ansvarsområder. Noen av våre ansatte er fortsatt usikre på hvem som er deres nærmeste leder.
Vi startet på klinikknivå og etablerte instituttleders egen ledergruppe Klinikklederforum, bestående av klinikkledere UiO, som har blitt vel mottatt.
Om mulig enda viktigere er avdelingsnivået, den nederste formelle strukturen i UiO. Avdelingsleder på UiO er en blanding av henholdsvis avdelingsledere ved OUS med bistillinger på UiO og utnevnte fagmiljøledere der avdelingsleder ikke er UiO-ansatt.
På Ahus er strukturen annerledes med klinikkleder som eneste ledernivå under Campus Ahus. Dette er en struktur som vil bli vurdert i løpet av året.
Hvem er nærmeste UiO-leder?
Det er på våre avdelinger at god undervisning og forskning foregår. UiO har krav om at noen har et overordnet ansvar for et godt UiO-team også her; en dyktig forsker og underviser har faktisk en leder i sin akademiske jobb.
To ganger i året møter instituttledelsen samtlige 18 klinikker i Klinmed. I vårens runder inviteres også avdelings- og fagmiljøledere inn i møtet, for at instituttledelsen skal få møte alle og diskutere lederrollen for UiO-teamene på avdelingsnivå. Det er en forsiktig start.
En siste oppfordring til alle: Bruk muligheten som ansatt i UiO til en medarbeidersamtale med din nærmeste UiO-leder. Vi bør alle delta i å utforme egen rolle i eget team!