Ole Henning Skjønsberg

er professor ved Lungemedisinsk avdeling, og underviser studentene i lungemedisin med størst vekt på de store sykdomsgruppene som astma, KOLS, lungekreft og lungebetennelser.
"Bra undervisning, også digitalt. Legger for dagen interesse - og er god til å gi tilbakemeldinger til studentene", trekker avgangskullet frem i rosen sin.
I undervisningssituasjonen er Skjønsberg opptatt av å ha en god tone og god dynamikk med studentene.
– Jeg synes det er viktig med en god toveis kommunikasjon med studentene under forelesningene, der studentene spør og tør å svare på mine spørsmål. Og gjerne gode, dyktige kolleger å undervise sammen med, sier han.
På spørsmål om hva han selv synes er god undervisning, svarer han:
– Engasjerte forelesere som gir inntrykk av å brenne for faget sitt gir ofte god undervisning.
Tordis Böker

er klinisk stipendiat ved Avdeling for radiologi-nukleærmedisin. Hun underviser i radiologi, et fagfelt som bruker ulike metoder for bildediagnostikk og bildeveiledet behandling.
– Radiologi er et bredt fagfelt i en rivende utvikling. For de fleste kliniske spesialiteter er radiologiske undersøkelser i dag en vesentlig brikke i den diagnostiske utredningen, sier hun.
Hun påpeker hvordan verdien av radiologiske undersøkelser er avhengig av den kliniske sammenhengen faget settes inn i.
– Radiologiske undersøkelser kan vekke nysgjerrigheten hos de fleste når den settes inn i en klinisk sammenheng. Å forstå radiologiske prinsipper og å tolke de radiologiske undersøkelsene utfra den kliniske sammenhengen er det som gjør radiologi til ett spennende fagfelt, sier Böker.
Hennes grunnleggende undervisningsfilosofi er å møte studentene der de er faglig.
– Jeg mener forutsetningen for å kunne overføre kunnskap er å bygge opp undervisningen utfra studentenes faglige utgangspunkt. Så tenker jeg det er vesentlig å ha konkrete mål for hva man ønsker at studentene skal lære, formidle ideer til studentene på en forståelig måte, relatere til kunnskap de allerede har og gjøre det interessant ved å sette det inn i en kontekst.
Studentene skryter av Bökers undervisning og mener hun er «flink til å sende ut materiell i forkant av undervisningen, slik at studentene kan forberede seg».
Böker mener god undervisning kjennetegnes ved å være relativt strukturert, peke ut konkrete læringsmål for timen, avdekke hva studentene må jobbe videre med på egenhånd, og gi studentene verktøy som kan brukes til videre læring.
– Når en student gir uttrykk for at de har lært noe av undervisningen, synes fagfeltet ditt er spennende og uttrykker lyst til å lære mer, da har du lykkes med undervisningen, sier hun.
Odd Martin Vallersnes

er førsteamanuensis ved Avdeling for allmennmedisin ved Institutt for helse og samfunn. Fagområdet til Vallersnes er legevaktmedisin, altså den akutte allmennmedisinen.
– Dette omfatter alt som inntreffer plutselig og som man synes man trenger lege for raskt. Faget spenner fra å berolige pasienter om at plagene deres er ufarlige til akuttmedisin der det står om liv, forklarer han.
Han synes det er viktig å få studentene aktivt med i undervisningen, ofte gjennom diskusjon av ulike caser.
– Det beste er å få studentene til å diskutere med hverandre med meg som moderator. Et gjennomgående poeng på tvers av ulike tema er å få de kommende legene til å forstå at klinisk medisin handler om å fatte beslutninger, mener han.
Studentene beskriver Vallersnes som en god underviser med stålkontroll på det tekniske.
«Han vokter og svarer på chatten, og balanserer det å forelese og ha dialog med studentene"
Hva synes du selv er en god underviser?
– Jeg har hatt noen lærere gjennom livet som klarte å utstyre meg med strukturer for videre læring. Dermed kunne jeg lære mer på egen hånd i årevis etter at selve undervisningen var over. Det er et mål å strekke seg etter, sier han.
Først og fremst der de er
De tre vegrer seg litt for å komme med tips til andre undervisere. Men det å være godt forberedt og kjenne det faglige utgangspunktet til studentene uavhengig av fag eller metode, trekkes frem.
Böker oppsummerer slik:
– Hvis jeg skal si noe om min undervisningsfilosofi kan den oppsummeres med et sitat fra Søren Kierkegaard: «Hvis det i sannhet skal lykkes å føre et menneske til et bestemt sted, må man først og fremst passe på å finne ham der hvor han er og begynne der.»
Les mer om undervisningsprisen
- Undervisningsprisen til Inger Nina Farstad
- Bjørn Bendz kåret til beste underviser (Høst 2019)
- Vil skape gode, trygge læringssituasjoner (Vår 2019)
- (Høst 2018)