EUs Webdirektiv og WCAG
EUs webdirektiv (WAD) og WCAG er en del av norsk rett fra. 1. februar 2022. Kravene gjelder IKT-løsninger for virksomheter i offentlig sektor. og er sentrale dokumenter som definerer de tekniske tilgjengelighetskravene UiO stiller. Dette er spesielt viktig å få med i avtale og kontrakt.
Kravene
Disse kravene danner grunnlaget for teknisk tilgjengelighet og skal stilles ved anskaffelser av IKT-løsninger. Kravene gjelder interne og eksterne løsninger på UiO.
1. Overordnet krav – EN 301 549
Løsningen skal være utformet i samsvar med EN 301 549, og fremtidige lovpålagte versjoner av denne standarden.
2. WCAG 2.1 nivå A og AA
Løsningen skal være utformet i samsvar med WCAG 2.1 nivå A og AA, samt fremtidige lovpålagte versjoner av denne standarden.
3. Sjekkliste for WCAG 2.1 nivå A og AA
Leverandøren bør bruke for å dokumentere støtte for WCAG 2.1 nivå A, AA og AAA. Alternativt kan Accessibility Conformance Report (ACR) med brukes.
4. WCAG 2.1 nivå AAA
Løsningen bør støtte flest mulig av kravene i WCAG 2.1 nivå AAA, og fremtidige lovpålagte versjoner av denne standarden.
5. Støtte for skjermlesere og tekniske hjelpemidler
Leverandøren bør angi hvilke skjermlesere, forstørrelsesprogramvare og andre tekniske hjelpemidler løsningen støtter med navn, versjon, samt støttet nettleser og operativsystem.
6. Standarder og retningslinjer
Leverandøren skal beskrive hvordan løsningen ivaretar andre relevante standarder og retningslinjer som for eksempel: HTML5, CSS3, , .
7. Avvik
Leverandøren skal dokumentere eventuelle avvik fra WCAG 2.1 nivå A, AA og AAA. Avvik bør ha en tydelig prioritering og fremdriftsplan for når de utbedres og implementeres i tilbudt løsning. Leverandøren bør legge ved sin fremdriftsplan.
8. Tilgang til testmiljø for tilbudt løsning
Leverandøren skal gi UiO tilgang til et testmiljø med relevant testdata for den tilbudte løsningen. Testmiljøet blir gjenstand for ekspertvurderinger og gir UiO mulighet til å gjennomføre brukervennlighets- og tilgjengelighetstester av løsningen.
9. Leverandørens ansvar
Dersom det ved avtaleinngåelse finnes mangler i løsningen i relasjon til tilgjengelighetskravene stilt fra UiO (ref. kravene ovenfor), har leverandøren ansvar for å rette feilene innen rimelig tid. Leverandøren skal rette feilene innen en avtalt frist.
Spørsmål om kravene?
Trenger du hjelp til å forstå eller følge opp kravene før eller etter en anskaffelse? Ta kontakt med uu-teamet på UiO på uu-kontakt@usit.uio.no.
Du kan også sende inn et nettskjema for uu-bistand dersom det er behov for bistand i en anskaffelse: