Prosess for nye tilbud og større endringer
Felles seminar (september)
Seminar med universitetsledelsen, dekanmøtet, fakultetsdirektørene og utdanningskomiteen.
Universitetsledelsen og fakultetene drøfter langsiktige utviklingsbehov i utdannings-porteføljen (faglig og politisk), behov og muligheter for samarbeid på tvers mm.
Kunnskapsgrunnlag for seminaret vil være føringer fra universitetsstyret, politiske føringer, fakultetenes innmeldinger, vurderinger av dimensjonering og kapasitet, indikatordata mm.
Utredning av nye studietilbud (oktober-mars)
Fakultetene utreder og gjør langsiktige vurderinger i tråd med felles identifiserte behov og egne prosesser. Parallelle diskusjoner og avklaringer på tvers av fakultetene, drøftinger i utdanningskomiteen mm.
Bilaterale samtaler med universitetsledelsen fungerer som verktøy for å identifisere problemer, drøfte mulige løsninger, avklare støttebehov mm.
Universitetsstyret får statusoppdatering (desember)
Styret får en orienteringssak om pågående arbeid.
Fakultetenes innmelding (frist 15. april)
NB! I 2025 settes innmeldingsfristen til 23. april på grunn av påsken.
Fakultetene foreslår konkrete etableringer og nedlegginger av studietilbud samt gjør rede for langsiktige utviklingsbehov (faglig og politisk). Studieavdelingen sender påminnelse om lag en måned før fristen.
Veiledning til hvilke tema som bør adresseres i innmeldingen ved forslag om etablering av nye studietilbud:
- Faglig og strategisk begrunnelse for forslaget:
- Kvalitet og komparative fortrinn.
- Behov for kompetanse i arbeidslivet.
- MÃ¥lgruppe og rekrutteringspotensiale.
- Ressurser:
- Studenttall og oppstart.
- Vurdering av økonomiske og personalmessige ressurser.
- Ved eksternfinansierte programmer: skisse til budsjett.
Fakulteter som ønsker å legge ned studietilbud må kort begrunne forslaget og gjøre rede for hvordan frigjorte ressurser vil bli disponert.
Universitetsledelsens vurdering (mai)
Universitetsledelsen gjør en helhetlig vurdering av innmeldingene, herunder langsiktige utviklingsbehov (faglig og politisk) og potensiale for samarbeid mellom fakultetene.
Drøftinger i dekanmøtet, i utdanningskomiteen og med enkeltfakulteter ved behov.
Universitetsledelsen forbereder fremlegg til universitetsstyret.
Universitetsstyret gjør vedtak (juni)
På grunnlag av universitetsledelsens fremlegg skal universitetsstyret drøfte og vedta utdanningstilbudet for det kommende året samt drøfte langsiktige utviklingsbehov (faglig og politisk).
Prosess for alle tilbud
Innmelding av kapasitet (frist 1. oktober)
- Levere forslag til konkret opptaksramme for hvert studietilbud som skal lyses ut.
- Levere forslag til hvor mange studieplasser som skal reserveres for det internasjonale masteropptaket med tidlig søknadsfrist (SFM-opptaket).
PÃ¥ grunnlag av fakultetenes forslag vil rektor i november/desember vedta konkrete opptaksrammer og fordele eventuelle friske studieplassmidler.
Studieavdelingen sender påminnelse om lag en måned før fristen.
Datainnsamling til UiOs masteropptak (frist 1. oktober)
- Levere opplysninger til datainnsamlingen til UiOs masteropptak.
Datainnsamlingen gjelder både det ordinære masteropptaket (UIOMASTER) og SFM-opptaket. Den består av informasjon om hvilke søknadsalternativer som skal tilbys, eventuell tilleggsrangering og eventuelle endringer i opptaksrav. Studieavdelingen bruker datainnsamlingen til å klargjøre og åpne UiOs masteropptak.
Studieavdelingen sender påminnelse om lag en måned før fristen.
Øvrig datainnsamling for opptaksprosessen
I tillegg til den formelle innmeldingen 1. oktober, ber Studieavdelingen om annen nødvendig informasjon for gjennomføring av opptak til studieprogram i løpet av året. Studieavdelingen bruker datainnsamlingen til å klargjøre og åpne de respektive opptakene.
Disse mindre bestillingene sendes vanligvis ikke via ePhorte, men direkte fra Seksjon for opptak til fakultetenes opptakskoordinatorer.
Årshjul for studieinformasjon på nett
UiO har et eget årshjul for arbeidet med studieinformasjon på nett. Årshjulet viser felles frister for UiO og er grunnlaget for å planlegge lokale arbeidsprosesser og frister/arbeidsstuer.