Tilrettelegging for å ivareta vervet
Leder og nyvalgt verneombud og vara bør så snart som mulig gjennomføre et oppstartmøte for å legge grunnlaget for et godt samarbeid ved å diskutere samarbeidsformer og forventninger til hverandre.
Ved starten av hvert år eller semester bør leder og verneombud sammen sette opp en møteplan og arbeidsplan.
Leder og verneombud gjør i fellesskap en vurdering av hvor mye tid verneombudet må bruke for å ivareta vervet, og hvilke konsekvenser dette får for verneombudets ordinære oppgaver. Dersom verneombudet har en annen daglig arbeidsleder, må linjeleder sikre at det legges til rette for at verneombudet avlastes fra ordinære oppgaver i den grad det er nødvendig for å ivareta vervet. Verneombudet skal ikke pålegges andre oppgaver på tidspunkt som er fastsatt i møte- og aktivitetsplan.
Verneombudet har rett til å forlate arbeidsplassen dersom dette er nødvendig for å ivareta vervet.
Verneombudet har rett og plikt til å delta på nødvendige opplærings- og kompetansehevingstiltak. En opplæringsplan bør avtales med leder og inngå som en del av verneombudets aktivitetsplan.
Kurs og opplæring
Alle verneombud og varaer skal ha tilstrekkelig opplæring til å ivareta vervet på en forsvarlig måte. Verneombud oppfordres til å videreutvikle sin kompetanse og søke finansiering til dette.
Grunnkurs: Ved UiO består grunnopplæringen som alle verneombud må ta av følgende:
- HMS-grunnkurs generell del (e-læring)
- HMS-arbeid ved UiO (modul 5 + 6) (e-læring)
- Psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø (modul 7) (klasserom)
Alle verneombud ved UiO må ta disse kursene i starten av sin funksjonsperiode. Er du verneombud i flere perioder, kan det være lurt å ta kurset på nytt etter noen år. Du må holde deg oppdatert på endringer i lov og forskrift, og i retningslinjer og prosedyrer ved UiO. Slik oppdatering og kompetanseheving får du også på nettverksmøter, i verneombudssamlinger og i egne oppfølgings- og påbyggingskurs.
Andre HMS-kurs ved UiO: Universitetet tilbyr en rekke kurs om ulike tema som blir annonsert på kurssidene til UiO. Dette er laboratoriekurs, brannvernkurs, opplæring om håndtering av vold og trusler, PLIVO-kurs, sikkerhetskurs, mm.
Kompetanseheving og nettverk i regi av vernetjenesten:
- Nettverksmøter for verneombud: Hovedverneombudet arrangerer nettverksmøter ca. en gang i måneden for alle de lokale hovedverneombudene ved UiO.
- Verneombudssamlinger: Universitetets hovedverneombud arranger en årlig samling for alle verneombudene.