Verneombudets rolle
Verneombudets rolle er å delta i forberedelsene av ARK-gjennomføringen ved egen enhet. Dette innebærer å delta i samtaler med leder om hvordan undersøkelsen kan brukes for å utvikle arbeidsmiljøet i ønsket retning.
Verneombudets rolle er å få fram de ansattes perspektiv, medvirke til de ulike delene av prosessen, og påse at arbeidsgiver følger opp tiltakene. Det er leder som har ansvar for prosessen, men verneombudet skal representere alle ansatte i spørsmål om arbeidsmiljøet.
Verneombudets oppgaver
Verneombudet skal delta i planlegging av kartleggingsmøtet for alle ansatte, hvor resultatene fra spørreundersøkelsen gjennomgås. Her skal verneombudet trekke fram forhold som leder bør være oppmerksom på for å tolke resultatene.
Verneombudet skal også delta i utfyllingen av skjema for oppsummering og evaluering av ARK-gjennomføringen sammen med lederen ved enheten. Oppgaven til verneombudet er å passe på at både ledelsens og de ansattes perspektiv blir inkludert.
Verneombudet skal også involveres i oppfølgingsarbeidet som skal rapporteres til samarbeidsorganer som LAMU og i HMS-rapporteringer.
Dersom det oppstår noe før eller etter undersøkelsen eller kartleggingsmøte, er det verneombudets rolle å henvende seg til leder og spørre om når:
- det skal informeres om
- møtet skal avholdes
- tiltak er planlagt iverksatt
Det er viktig at leder får inntrykk i planleggingen av hvordan ansatte oppfatter situasjonen på enheten. Det vil bidra til at møtet blir godt tilpasset enhetens aktuelle problemstillinger, noe som også gjør at videre arbeid med arbeidsmiljø kan bli bedre.
Veileder for verneombud
Er du verneombud eller ønsker du som leder å vite mer om verneombudets rolle? Les veilederen for verneombud i sin rolle i ARK-undersøkelse (pdf).